Planinarsko društvo Obzova

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Dobrodošli

obzova no bgOvdje možete naći sve informacije vezane uz rad društva, pogledati na kojim smo izletima do sada bili i kako smo se proveli te koji su nam izleti i projekti u planu u budućnosti.

Posljednji izlet

 

23.05. Viševica

 

 

Nadolazeći izlet

Plavnik 21.09.08.

Vodič: Valter Orešković 

Okupljanje: na rivi u Krku, 10h

Ukrcavanje na brod u 11h, djir oko Plavnika te iskrcavanje snaga na Plavnik.

11h - 12h   kupanje!!!

12h - 14h   šetnja po Plavniku (zagrijavanje za roštilj)

14h - 16h   roštiljanje

16h - 18h   kupanje za one koji se mogu održati na površini poslije roštilja

oko 19h     povratak na rivu u Krk

 

O Plavniku

Plavnik se pruža u smjeru sjeverozapad-jugoistok u dužini 6,3 km. Najviši vrh je visok 194 m, poviše predjela Krušija. Uz sjeveroistočnu obalu je manji otočić Krnjacol, a na jugoistoku u Kvarneriću je izduženi otočić Kormat s većom kolonijom galeba.Najsjevernija točka Plavnika je rt Mali Pin, najistočnija točka je Tenka punta, a najjužnija točka je rt Madona.Najzapadnija točka je rt Veli Pin sa svjetionikom. Tu je Plavnik najbliži otoku Cresu, od kojega je ondje udaljen 1 km. Od njega ga dijeli kanal Krušija, u kojemu su najveće dubine sjevernog Jadrana do -128 m. Od Krka je udaljen 5 km.

Ima svoju zračnu luku, tj. priručno sletište za manje avione i helikoptere. Taj otok nema stalne brodske veze, osim sezonskih brodića za kupače i lovce.

Donedavno je, u doba Jugoslavije taj otok bio nenaseljen, osim sezonskih pastirskih stanova s cisternama. Sada je jedino sezonsko naselje na otoku Plavnik u središtu otoka, gdje borave turisti i lovci. Ranije se otok uglavnom koristio za ispašu ovaca, a sad je dijelom iznajmljen kao lovište.Plavnik je stanište bjeloglavog supa; u postupku je proglašenje otoka zoološko-botaničkim rezervatom.  

Pogledajte slike!