Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Debela Peč (SLO) 27.07.14.

Slike Dragan

Slike Marija

Slike Zoran

Br. izleta: 129

Datum: 27.07.2014. (nedjelja)

Prijevoz: autobus

Polazak: u 6.00 sati s autobusne stanice Krk – 6.45 benzinska stanica Tifon iza mosta - 7.00 Vrata Jadrana

Planinarska tura:

Planina Zajavorje (1292 m) – Blejska koča na Lipanci (1639 m) – Debela Peč (2014 m) – Brda ( 2008 m) – povratak u Blejsku koču  (1639 m) –  parking na planini Zajavorje (1292 m)

Trajanje hoda: 1 sat do Blejske koče + 1.5 sati do Debele Peči + 1 sat do Brda +1.5 sati do Blejske koče + 1 sat do parkinga = 6 sati hoda (s odmorima 8 do 9 sati)

Težina puta: uglavnom lagana označena staza,  grebenski dio od Brda prema Blejskoj koči na mjestima zahtjevna označena staza

Vodiči: Diana Matešić i Dragan Nišler

Opis puta:

Vozimo se od Rijeke prema Postojni, dalje autocestom Ljubljana – Jesenice. S autoceste izlazimo na izlazu Lesce, nastavljamo prema Bledu i skrećemo prema Šport hotelu i biatlonskom centru Pokljuka. Vozimo se kratko do parkinga na planini Zajavorje (1292 m) gdje počinje planinarska tura prema Blejskoj koči. Prilično široka staza vodi kroz šumu smreka, blago se uspinje pa nije zahtjevna (na 3 kilometra od parkinga do Koče treba savladati oko 350 m nadmorske visine). Nakon odmora na livadi ispred idilične Blejske koče na Lipanci (1639 m) nastavljamo uspon prema Debeloj Peči. Staza vodi kroz rijetku šumu ariša, a kasnije i klekovine. Tu se staza strmo uspinje, ali se zbog dugih serpentina lako savladava visinska razlika. Za sat vremena laganog hoda dolazimo do travnatog proplanka i raskrižja putova, gdje se prvi put otvaraju prekrasni pogledi na dolinu Krme i planine iznad nje. Desno vodi staza na vrhove Okroglež i Debela peč, dva vrha iz obilaznice „Pokljuški Gamsi“.

Za dvadesetak minuta strmog uspona po travnatoj stazi i razbacanom kamenju dolazimo na vrh.

Debela Peč (2014 m) je prelijepi vidikovac. Vrh je s južne strane travnat, s puno cvijeća u ovo doba godine, dok je sjeverna strana kamenita i odsječena. Za lijepa vremena vidici su prekrasni u svim smjerovima: dolina Krme, Kepa, Dovška Baba i Golica na sjeveru, Karavanke s vrhovima Stol, Storžič i Grintovec prema sjeveroistoku, a prema zapadu Rjavina i veličanstveni Triglav. Nakon dužeg odmora slijedi povratak do raskršća i uspon na još jedan vidikovac – vrh Brda (2008 m). S njega se pruža prekrasan pogled na Triglav preko puta, Debelu Peč i na njezinu stjenovitu stranu koja se okomito spušta u dolinu Krme, a s druge strane na Lipanski vrh, Viševnik . Povratak u Blejsku koču grebenskom stazom koja je na jednom mjestu zahtjevnija (sajla !). Na povratku kratka šetnja Bledom.

Oprema: primjerena planinarska odjeća i obuća, planinarska, zdravstvena i osobna iskaznica

Cijena prijevoza: 110 kn

Prijave: Diana Matešić ( 098-425 793 ),  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Prijavom na izlet, svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.  U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, moguće su promjene plana ili potpuno otkazivanje izleta.

Opis puta i fotografije možete naći na blogu Mirka Bjelana http://mbjelan.bloger.index.hr/default.aspx