Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Jezero - Sužan 25.02.17.

Datum: 25.02., subota
Mjesto i vrijeme okupljanja: Prostor kod trafo stanice (kod jahališta, odmah kad se skrene s državne ceste. Može se parkirati). Kreće se u 10.00. sati
Prijevoz: Osobni automobili
Vodič: Dragan Nišler This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Duljina trase i sati hoda: 14-15 km, vrijeme hoda 5 – 6 sati
Težina staze: Nezahtjevna
Zanimljivosti uz stazu:
  • U jednom od drmuna na lokalitetu „Na Glavah“ podalje od putova zarasla u šikaru nalazi se ruševna romanička crkvica Sv. Kvirina iz XII. stoljeća. Uz istoimenu poznatu crkvu u gradu Krku to je jedina crkva na otoku kojoj je titular zaštitnik Krčke biskupije.
  • Na lokalitetu „Plužini“ nalaze se ostaci crkvice Sv. Jurja. Sagrađena je 1530. godine. Godina gradnje uklesana je glagoljicom na zaglavni kamen trijumfalnog luka koji se danas čuva u Lapidariju u Omišlju.
  • Velike poplavne livade Velog luga i Malog luga neuobičajne su za otok Krk. Zajedno s jezerom dio su jedinstvenog ekosustava s brojnim biljnim i životinjskim vrstama, od kojih su neke izuzetno rijetke i strogo zaštićene. Područje je od velike važnosti za ptice kao odmorište i gnjezdilište.  U ograđenoj prvoj vodozaštitnoj zoni zabranjen je lov, ribolov i pristup jezeru. Te činjenice pogoduju i očuvanju njegovog prirodnog svijeta. Voda iz jezera je pitka. Za vrijeme najnižeg vodostaja dno jezera nalazi se 7 metara ispod razine mora.
  • Sjeveroistočno od Velog luga i jugozapadno od Malog luga u XV. stoljeću knez Ivan Frankopan naselio je Vlaške pastire s područja Velebita koji su podigli sela Sv. Martin i Plužine. Sela su potpuno napuštena već nakon 150 godina, najvjerojatnije zbog malarije. Na nekadašnja naselja podsjećaju toponimi „Selo“ i „Plužini“. U gustoj šikari nalaze se ostaci crkvica Sv. Lucije i Sv. Martina uz tragove pastirskih nastambi na lokalitetu „Selo“ dok je od Plužina ostala samo ruševna crkvica Sv. Jurja.
  • Selo Sužan nastalo je istovremeno s prije spomenutim selima, doseljavanjem Vlaha s obronaka Velebita. Na isti način i u isto vrijeme „kolonizirano“ je veliko područje Između Malinske i grada Krka, kao i područje Ćićarije na obroncima Učke.

Trasa izleta većinom vodi starim putovima kroz drmune. Na pojedinim dionicama staza je označena planinarskim markacijama i biciklističkim putokazima. Izlet je osmišljen tako da se izbjegnu prometnice i da staza bude kružnog tipa.

Preporuka je da se ponese rezervna obuća, jer u slučaju obilnije kiše područje Velog i Malog luga poplavi voda i stvori se blato.
 
Prijave za izlet isključivo na e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 
Oprema standardna planinarska, dovoljno tekućine i hrana iz ruksaka, planinarska, zdravstvena i osobna iskaznica.
 
U slučaju nepovoljnog vremena izlet se otkazuje.
IZLET JE NA VLASTITU ODGOVORNOST!