Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Poštak 15.10.22.

Slike Dragan

Poštak (1425 m) KT HPO

Dan i datum: 15. listopada 2022. godine

Rok prijave: 08. listopada 2022. do 12:00 sati zbog rezervacije autobusa

Vrsta prijevoza: Minibus (20 mjesta) ukoliko bude dovoljno zainteresiranih ili automobilima

Polazak: Krk 7:00, Malinska 7:15, Kijac – Njivice 7:20, Omišalj 7:30; Tifon 7:40

Povratak: U večernjim satima

Cijena prijevoza: ovisno o broju prijavljenih od 180 kn do 250 kn za članove društva

Opis izleta:

Poštak je lijep razgledan vrh s tri krševite glavice. Najviša točka je mala zaravan, u čijoj se blizini padina počinje naglo obrušavati na sjeverozapadnu stranu. Na brojnim kartama Poštak je označen imenom Kečina kosa, no među planinarima prevladao je naziv Poštak. Poštak je gotovo u cijelosti prekriven prostranim travnjacima, s malo šume i mnogo krških obilježja. Iz daljine se posebno ističe po strmoj, gotovo odsječenoj padini ispod vrha. Osim zbog širokih vidika, planinarski je zanimljiv zbog prirodnog parka neobičnih kamenih skulptura na travnatoj padini pokraj markirane staze, na visini od 1200 metara. Geolozi objašnjavaju njegov postanak eolskom erozijom, tvrdeći da je bura izbrusila kamen noseći oštra zrnca dolomitnog pijeska, a ostali su samo tvrđi dijelovi stijene. Postoji samo jedan prilaz, ugodan i ujednačen uspon od ž. st. Zrmanja kod Otrića. Stanica se nalazi 100 m od stare ceste Zagreb – Split, između Gračaca i Knina. Od barake prometnika vlakova treba poći desno uz prugu 30 m pa na drugu stranu prolazom ispod nje. Put se nakon 10' počinje uspinjati malo šumom, malo livadama, a poslije izlazi na prostrane travnate terene bez šume. Na travnatom terenu markacije su manjkave, ali orijentacija nije teška. U podnožju stijena, na gornjem rubu livada, gdje teren postaje strmiji, nalazi se skupina zanimljivih kamenih monolita, prepoznatljivo obilježje Poštaka. Od njih do vrha stiže se za 30' uspona.

Ukupno hoda 4 do 5 sati (uspon i silazak)

Visinska razlika približno 750m

Zahtjevnost staze: kondicijski i tehnički nezahtjevno

Oprema: osnovna planinarska oprema, zaštita od kiše i vjetra. Hrana i piće iz ruksaka, ponijeti dovoljno vode.

Vodič: Denis Kezele

Prijave i informacije: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Viber, WhatsApp, SMS: 0981873444

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-u za tekuću godinu te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča.

U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.