Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Karavanke (SLO) 30.06.-01.07.12.

Slike Dragan N.

KARAVANKE

Begunjščica 2060m, Stol 2236m, Vrtača 2181m, Dom na Zelenici 1536m

Karavanke su planinski masiv između Slovenije i Austrije. Dugačak 120 km, pripadaju najdužim europskim masivima. Zajedno s Kamniškim i Savinjskim alpama čine prirodnu granicu između Koruške i Gorenjske. Karavanke nude dobru priliku za planinarenje s brojnim planinarskim domovima. Mnogi od vrhova pružaju dobar pogled na austrijsku i slovensku stranu. Austrijska strana je kamenita i strma, dok je slovenska strana manje strma, prekrivena smrekovom šumom, klekovinom i na višim visinama travom.

Broj izleta: 93

Datum: 30.06. - 01.07.2012, subota i nedjelja

Mjesto i vrijeme okupljanja: Vrata Jadrana u 7.00 sati

Prijevoz: autokaravana, 220 km od čega 120 km autoputa, ukupno oko 3:15 h vožnje,

za 3 osobe u autu, gorivo i vinjeta, oko 140,00kn/osoba

za 4 osobe u autu, gorivo i vinjeta, oko 100,00kn/osoba

Noćenje: u potpuno novom Domu na Zelenici 10 €/noć (tuš sa toplom vodom, internet, čista posteljina).

Dom na Zelenici nalazi se samo 1 sat hoda od Ljubelja (mjesto gdje ostavljamo aute) te nije teško za doći samostalno do doma. Zato se možete bilo koji dan isključiti ili priključiti ovoj trodnevnoj turi.

 

Dan

Smjer

Sati hoda

Težina puta

subota, grupa A iB

Ljubelj-Dom na Zelenici-Begunjščica-Dom na Zelenici

5.30

djelomično zahtjevna

nedjelja grupa A

Dom na Zelenici-Stol i Vrtača-Dom na Zelenici

7

lagana

nedjelja grupa B

Dom na Zelenici-Stol-Dom na Zelenici

5

lagana


Opis puta:

Subota, ujutro okupljanje i kava u 7 sati na Vartima Jadrana. Prelazimo granicu i kupujemo vinjete na pumpi u Ilirskoj Bistrici. Nastavljamo vožnju, bez zaustavljanja, do Ljubelja. Prije ulaza u Ljubeljski tunel sa lijeve strane nalazi se parking gdje ćemo ostaviti aute. Ovdje započinjemo turu uz skijašku stazu i do Doma na Zelenici imamo 1.30 sat laganog hoda. Dom će nam biti baza u iduća 3 dana. Nakon dužeg odmora i smještaja u sobe krenuti ćemo na Begunjščicu. Do vrha ima oko 2.30 sati hoda, slijedi spust do doma, večera i spavenja. Begunjščica je smještena sjeverno od Begunja, naselja po kojemu je i dobila ime. Čine je tri vrha, od kojih je srednji, Veliki vrh (2060m) najviši. Istočni vrh, Begunjska vrtača i zapadni, Srednji vrh nešto su niži od 2000m.

Nedjelja, ustajanje u 6.30 i doručak. U 8 sati krećamo prema Stolu najvišem vrhu slovenskog dijela Karavanki, krase ga strma pobočja od kojih je južno šumovito u nižim dijelovima, a travnate, pašnjačke livade u višim. Sjeverna strana je stjenovita. Lijep je pogled na Julijske alpe i zapadne Karavanke. Ispod samg vrha nalazi se Prešernova kuča do koje imamo 3.30 sati hoda. Ovdje ćemo ručati i imati veći odmor. Slijedi povratak na Zelenicu.

Grupa A ide na Vrtaču, vrh koji se nalazi istočno od Stola. Na vrhu stoji veliki cepin i otvara se ljiepi pogled na Julijeske i Kamniško Savinjske alpe. Od doma do vrha imamo oko 2.5 sata hoda. Povratak u dom i ručak predviđeni su oko 13 sati. U poslijepodnevnim satima je povratak kućama.

Napomene: za prijelaz državne granice potrebno je imati važeću putnu ispravu ( putovnica ili osobna karta), a za trošak po putu eure. Ponjeti planinarsku i zdravstvenu iskaznicu. Topli obrok se može dobiti u planinarskim domovima kao i piće. Oprema: gojzerice,štapovi, tekućina, kapa, naočale, krema za sunčanje, baterija, pribor za higijenu... Po potrebi može se noćiti u šatorima na lijepim livadana uz planinarski dom. Izlet je organiziran u dvije, A i B grupe.

Vodiči zadržavaju pravo izmjene programa izleta obzirom na nepredviđene i objektivne okolnosti na terenu.

Vodiči: Ibro Veletanlić i Zoran Sekovanić, Mob: 098 624 366, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.