Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Kiza 09.06.13.

Slike Stjepan

Slike Dragan N.

SREDNJI VELEBIT

                                  KIZA (1274 m)                                   

Br. izleta: 106

Datum: 09.06.2013., nedjelja

Prijevoz: autobus

Polazak: u 7,00 sati s autobusne stanice Krk – 7,45 benzinska pumpa Tifon

Planinarska tura: Baške Oštarije (924 m) – Stupačinovo (978 m) – Alaginac (1200 m) - Kiza (1274 m) -Dabarska kosa (943 m)

Trajanje hoda: 3 sata (s odmorima ukupno 5-6 sati)

Težina puta: uglavnom lagana označena staza, zadnjih 5 minuta uspona na vrh Kize zahtjevno

Vodič: Diana Matešić ( 098-425793 )

Opis puta: Vožnja doKarlobaga uz kratko zaustavljanje u Senju za jutarnju kavu ili svježe pecivo. Nakon Karlobaga skrećemo s magistrale i krećemo prema Baškim Oštarijama. Od hotela Velebno 200 m dalje započinje naša planinarska tura prema zaselku Stupačinovo. Za otprilike 30 minuta bijelom cestom dolazimo do oštrog desnog zavoja (nadmorska visina 1048 m), gdje je 10 m iznad ceste pod stijenom izvor Kamenica – voda cijednica skuplja se u prirodnoj kamenici. Lijevo od izvora počinje uspon prema sedlu Alaginac. Putem će nasmamiti markacije prema ostalim kukovima – Aninom, Kuku od Pećice (1250m) ili Grabaru (1270 m). Nastavljamo dalje malo kroz šumu pa preko travnatih proplanaka između stijena i kukova neobičnih oblika.

Nakon sat vremena stižemo na proplanak pod samom stijenom Kize , odakle se prvi put pruža vidik na nazubljeni niz Dabarskih kukova. Tamo se nalazi kutija s pečatom i upisnom knjigom. Za uspon na vrh Kize treba malo neustrašivosti i mrvicu penjačke vještine. Slijedi duži odmor, a prizor koji se pruža s vrha ne može nikoga ostaviti ravnodušnim, a posebice nekoga tko se prvi puta u životu nađe pred njim. U smjeru sjeverozapada protežu se Dabarski kukovi - neobično pravilan niz bijelih vapnenačkih kukova što se u gotovo ravnoj liniji pružaju u dužini od 10 km s najbližim Žutim kukom, a na kraju najvišim Bačić kukom. U daljini se vidi Šatorina, Medvjeđi kuk, Ljubičko brdo, Veliki Sadikovac, prema moru Pag s još toliko ljepote.

Nakon dužeg odmora, fotografiranja i uživanja u prekrasnim vidicima, spuštamo se na Premužićevu stazu koja prolazi podno Kize, Žutog kuka pa nastavlja put kroz šumu na prijevoj između Butinovače i Kize i blago silazi na Dabarsku kosu. S Dabarske kose se širi prekrasan vidik na kvarnerske otoke i Pag, a s druge strane na prostranu krašku udolinu Ravni Dabar, okruženu slikovitim kamenim kukovima najrazličitijih oblika koji sve više privlače mlade alpiniste.

Tamo nas čeka autobus, slijedi vožnja kući. Pauza u Jurjevu za ručak ili piće – prema raspoloženju planinara. 

Oprema: primjerena planinarska odjeća i obuća, planinarska, zdravstvena i osobna iskaznica

Cijena prijevoza: 70 kn

Prijave: Diana Matešić ( 098-425 793 ), This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Izlet je na vlastitu odgovornost !