Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Slavnik (SLO) 18.05.13.

SLIKE DRAGAN N.

GORIŠKO, NOTRANJSKO I SNEŽNIŠKO HRIBOVJE (SLO) 

SLAVNIK (1028 m)                                   

Br. izleta: 105

Datum: 18.05.2013. (subota)

Prijevoz: autobus

Polazak: u 6.00 h s autobusne stanice Krk– 7.00 h Vrata Jadrana

Planinarska tura: Skadanščina (581 m) – Slavnik (1028 m) 1.5 h

Težina puta: lagana označena staza

Vođa puta: Diana Matešić ( 098-425793 )

Opis puta: Vožnja do graničnog prijelaza Pasjak i dalje prema Kozini. Kod mjesta Markovščina lijevo se odvaja

cesta za Skadanščinu. Tamo se sastajemo s planinarima PD Mežica iz Slovenije i s njihovim vodičima krećemo prema Slavniku. Staza prekrivena kamenjem vodi kroz šumu, postepeno se uspinje, a zadnji dio uspona vodi po travnatoj padini do Tumove koče smještene pod samim vrhom Slavnika. Na vrhu jebetonskigeodetski stup

sa žigom. Sa Slavnika se pruža prekrasan pogled na vrhove Gorskog Kotara, Kvarnerski zaljev, vrhove Ćićarije, Slovensko Primorje s Piranom i Koprom, Tršćanski zaljev s Trstom. S druge strane pruža se vidik sve do Dolomita i Marmolade, dio Karnijskih i Julijskih Alpi, pa preko Karavanki do Kamniško Savinjskih Alpi.

Nakon odmora , fotografiranja i druženja s a slovenskim planinarima spuštamo se do autobusa i nastavljamo

do Špilje Vilenica koja se nalazi uz cestu Sežana – Lokev. Špilja je duga 1300 metara, ali je osvjetljena i uređena za posjetioce u dužini od 450 m (ulaznica 8   za grupe). Od ulaza se spuštamo 72 m u podzemlje bogato špiljskim nakitom, jezercima, kamenicama i okamenjenim sigastim slapovima. U najljepšoj, Vilinskoj dvorani se nalazi 20.5 m visok stalagmit i bezbroj siga i sigastih zavjesa različitih veličina i šarolikih boja. Temperatura u špilji je stalna, 100C .

Oprema: primjerena planinarska odjeća i obuća, planinarska, zdravstvena i osobna iskaznica (ili putovnica)

Cijena prijevoza: 70 kn

Prijave: Diana Matešić ( 098-425 793 ), This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Prijavom na izlet, svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.  U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, moguće su promjene plana ili potpuno otkazivanje izleta  .