Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Sjeverni Velebit 02.07.-03.07.16.

 
Datum: 2. i 3. 7. 2016. g. ( subota i nedjelja )
Prijevoz: osobni automobili
Mjesto okupljanja: benz. post. Tifon ( iza Krčkog mosta )
Planinarenje: 6 - 7 sati dnevno,
Vodič: Ibro Veletanlić , mob. 091/794 10 91
Javiti se do 25.6. radi rezervacije smještaja
 
Opis puta:
 
1. dan       
Od Tifona se vozimo na relaciji Crikvenica - Senj - Sv Juraj. 200 iza Sv. Jurja lijevo skrećemo  na pl. cestu i nakon 14 km. dolazimo u selo Oltare ( 940 m n/v ) a odatle se vozimo još 17 km.  do parkinga ispod pl. doma na Zavižanu ( 1594 m n/v ) U međuvremenu , na području Babić Siće ulazimo na područje Nac. parka Sj.Velebit gdje moramo kupiti ulaznice. Od parkinga započinje naša planinarska avantura. Vraćamo se Zavižanskom cestom u smjeru Oltara oko i nakon 15-ak min. hoda odvajamo se desno u šumu na stazu koja vodu prema Malom Rajincu ( 1699m n/v ) prvom cilju našeg izleta.
Nakon 20-ak min. izlazimo na travnatu visoravan Jezera , a 10 min. kasnije stižemo na Buljevac, prijevoj između Zalovačkog bila i Zavižanskog Pivčevca  ( 1676 m n/v ) Tu je križanje više putova. Mi ćemo nastaviti poludesnom varijantom jer je pogodnija i lakša, a pretežno vodi šumom do Generalskog doca. Idemo dalje do spoja sa drugom stazom koja vodi prema vrhu, a odavde još pola sata strmijim usponom  stižemo na vrh M. Rajinca.
Povratak je istim putem do križanja za Zav. Pivčevac. Penjemo se na ovaj vrh i preko njega se spuštamo na Zavižansku cestu kojom se vraćamo u Pl dom Zavižan.
 
2. dan     
Ustajanje u 6.30 sati. Nakon obavljene higijene i doručka krećemo prema Rossijevoj kolibi ( skloništu ). Iz doma se spuštamo Zav. cestom jedan i pol km. do odvojka za nadaleko poznatu Premužićevu stazu kojom prolazimo podnožjem Rožanskih kukova i , nakon 2 sata dolazimo do odvojka za Gromovaču ( 1676 mn/v ) najvišeg vrha  R. k. Uspon na Gromovaču traje oko pola sata. Prvo se uspinjemo kroz šumu, zatim kroz klekovinu, a sam vrh je gola stijena sa koje se pruža prekrasan pogled na veličanstveni kameni labirint R.k. more i otoke... Spuštamo se na Prem. stazu i nastavljamo još oko sat hoda do Ros. kolibe gdje ćemo napraviti odmor. Nakon odmora ( po dogovoru ) možemo produžiti P. stazom do stijene Crikvena ( 1641 m n/v ) Uspon na sam vrh traje 5 min.
Povratak je istim putem do naših auta.
 
Oprema: standardna pl. oprema ( gojzerice, duge hlače, štapovi, VREĆA za spavanje ( obvezna ) dosta vode... Sa sobom ponijeti osobnu, zdravstvenu i planinarsku iskaznicu sa plaćenom članarinom za tekuću god.
                     
Prijavom na izlet svaki učesnik POTVRĐUJE da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu te da pristupa izletu NA VLASTITU ODGOVORNOST.
U slučaju lošeg vremena ili nekih drugih, nepredviđenih okolnosti može doći do promjena plana ili otkazivanja izleta.