Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Velebit 22.08.- 24.08.16.

Slike Stjepan - 1. dan

Slike Stjepan - 2. dan

Slike Stjepan - 3. dan

Slike Ibro

Južni i Srednji Velebit, Visočica

Datum: 22, 23, i 24. 6. 2016. g. (ponedjeljak do srijede)

Prijevoz: osobni automobili

Mjesto okupljanja: benz. post. Tifon ( iza Krčkog mosta ) u 7,30 sati

Planinarenje: 2-4 sata dnevno,

Vodič: Ratko Sekovanić , mob. 098/1327011

Javiti se do 20.8. radi rezervacije smještaja

Visočica je istaknut vrh osovljen nad strmom ličkom padinom Velebita. Zahvaljujući svojem položaju, to je jedan od najljepših vidikovaca na cijelom Velebitu. Nadomak hrpta Visočice, zapadno od vrha i oko 30' ispod njega, nalaze se na granici šumskog pojasa ruševni ostaci Gojtanova doma koji je spaljen u Domovinskom ratu. Odmah pokraj ruševine doma u šumi je zapušteno planinarsko sklonište koje može poslužiti samo kao zaklon od jakog nevremena. Područje Visočice je floristički iznimno bogato, o čemu najbolje svjedoči podatak da je na njoj pronađeno i opisano oko 500 različitih biljnih vrsta. 

Opis puta:

1. dan       

Od Tifona se vozimo na relaciji Crikvenica - Senj – prijevoj Vratnik - Žuta Lokva – Gospić. U  Gospiću smo oko 10,30 h, te uz pauzu, nabavku logistike i okrepu vozimo po asfaltu cca 8 km do sela Rizvanuše.

Na obroncima Velebita u blizini sela Rizvanuša posjećujemo spomen obilježje i mjesto gdje je 29. kolovoza 1992 poginuo zapovjednik specijalne postrojbe   policije  RH legendarni Marino Jakominić, Krčanin i Riječanin.  Nakon odavanja počasti nastavljamo vožnju makadamskom šumskom cestom do planinarskog doma, obnovljenog skloništa kraj ruševina Gojtanova doma ( 1.420 m/n/v ).

Nakon smještaja u domu organiziramo šetnju po okolici doma, obroncima Visočice sa pogledom na Liku i Podvelebitsko Primorje sa otocima.

2. dan     

Ustajanje u 7.00 sati. Nakon obavljene higijene i doručka krećemo  na lagani uspon na Visočicu ( 1.615 mn/v ) jednom od najljepših vidikovaca na Liku i nebrojene vrhove južnog i srednjeg Velebita. Uspon traje oko pola do 1 sata. Od Gojtanovog doma izlazimo iz šumskog pojasa na otvoreni i travnati dio staze koji vodi do vrha Visočice. Na početku staza se strmo uspinje do prvog vršnog grebena, potom polegnutim dijelom južne strane, obilazeći sam vršni dio grebena. Onda ponovo uspon do drugog vršnog grebena, pa do trećeg sa kojeg se konačno otvara pogled na sam vrh Visočice.  Sve što se više uspinjemo to je otvoreniji pogled na more, otoke i velebitske vrhove.

Nakon spusta do doma i parkiranih automobila vozimo do magistralne ceste Karlobag – Gospić, te  na odvojku ispod Baških Oštarija skrećemo desno na Uzdužnu Velebitsku cestu, koja vodi preko Dabra i Štirovače do Krasna. Predviđeno je noćenje u kampu ili planinarskim kućama u Bačić Dulibi ( 860 m/nv ) ispod istočne stijene  Bačić Kuka.

3. dan

Ustajanje u 7.00 sati. Nakon obavljene higijene i doručka krećemo u obilazak obližnjih vrhova po želji i dogovoru, kao na pr. Bačić Kuk, Budakovo Brdo, Visibaba, Ravni Dabar, Došen Dabar i druge.

Povratak u kasnim poslijepodnevnim satima, Uzdužnom velebitskom cestom preko Štirovače i prijevoja Alan do Jadranske magistrale iznad Jablanca i magistralom do Tifona ispred Krčkog mosta.

Oprema: standardna pl. oprema ( gojzerice, duge hlače, štapovi, VREĆA za spavanje ( obvezna ) hrana, dosta vode... Sa sobom ponijeti osobnu, zdravstvenu i planinarsku iskaznicu sa plaćenom članarinom za tekuću god.

Prijavom na izlet svaki učesnik POTVRĐUJE da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu te da pristupa izletu NA VLASTITU ODGOVORNOST.

U slučaju lošeg vremena ili nekih drugih, nepredviđenih okolnosti može doći do promjena plana.