Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Đir Šotovento 27.11.16.

Slike Stjepan

Datum: nedjelja 27. studenog 2016.

Mjesto okupljanja: Poljica, parkiralište na kraju sela u smjeru Milohnići u 9:00 h.

Opis staze: idemo makadamom u smjeru Milohnića, zatim prema sv. Krševanu zapadnim putem, dalje poučnom stazom Lokve pored velikih hrastova i stazom kroz drmune natrag do Poljica. Dužina staze je oko 11 km, to je lagana šetnja s malo uspona, vrijeme na stazi 3 - 4 h.

Oprema: odjeća primjerena vremenskim uvjetima, visoke planinarske cipele, hrana i piće iz ruksaka, planinarska, zdravstvena i osobna iskaznica.

Dogovor o eventualnom zajedničkom ručku obavit ćemo na licu mjesta.

Točke od interesa:

Ranoromaničku crkvicu sv. Krševana najljepše je opisao pokojni akademik Branko Fučić, rekavši kako je malena poput kutije šibica, ali monumentalna kao katedrala. Nalazi se iznad uvale Čavlena i danas je izvan značajnijih puteva, no nekada je očito ovaj prostor imao znatno važnije mjesto. To je zavjetna crkvica pomoraca i ribara o čemu svjedoči i stari mol u Mršićevoj uvali n su edaleko nje. Danas je to zdanje restaurirano, no u interijeru nedostaje oltar kao i ukrasne kamene golubice iznad ulaza, koje su ne tako davno ukradene. Austrijska centralna komisija za očuvanje spomenika, lijepu je crkvicu bizantskog stila gradnje smjestila u razdoblje od V. do VII. stoljeća dok novija istraživanja sugeriraju da je nastala negdje u XII. stoljeću.

Divovski hrastovi: za fascinantni veći hrast, najstariji i najveći na otoku, na Volovskoj iznad uvale Čavlena, navodi se da je to hrast medunac (Quercus pubescens) bjelogorično drvo iz roda hrastova, porodice Fagaceae, drugi izvori navode naziv hrast kitnjak (Quercus petraea). Starost hrasta procjenjuje se na najmanje 400 godina, opseg debla je 5,4 m, promjer krošnje je tridesetak metara.

Prijave kod vodiča: Stjepan Janeković, 092 114 7500 a moguće je i direktno se priključiti na dan izleta.