Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Šmarna gora (SLO) 11.12.16.

Slike Dragan

Slike Marijana

Datum: 11.12.2016. (nedjelja)

Prijevoz: autobus (cijena 125 kn na bazi 30 putnika)

Polazak: 7:00 autobusna stanica Krk – 7:15 Plodine (Malinska) – 7:20 Kijac – 7:30 Omišalj

Program izleta: uspon na Šmarnu goru i posjet Božićnom sajmu u Ljubljani

Opis puta: iz Krkaputujemo u pravcu Slovenije, u Ljubljani skrećemo u mjesto Vikrče (321m) – polaznu točku za naš planinarski uspon na Šmarnu goru.

Šmarna gora (669 m)je zbog svoje lokacije i blizine Ljubljane omiljeno izletište Ljubljančana.

Iako nije visoka, ima sve karakteristike prave planine s prekrasnim vidicima na Julijske Alpe i brojne druge planine, a ima i mnoge planinarske staze različitih težina. Mi idemo šumskom stazom koja vodi preko Grmade (676 m)s koje se pruža pogled na Ljubljansku kotlinu i Polhograjske Dolomite . Nastavljamo grebenskom stazom kroz šumu prema vrhu Šmarne gore (669 m) kamo stižemo oko 12 sati. Slijedi duža pauza za razgledavanje crkve i obilazak zidina kojima je opasana, uživanje u pogledima s vidikovca i ručak u gostilniLedinek (uz standardna jela i klasični planinarski meni). Vraćamo se kraćom stazom uz Zvono želja do autobusa i odlazimo u Ljubljanu gdje ostajemo do 19 sati.

Ljubljanusa svojom slikovitom starom jezgrom i prigodno ukrašenim ulicama i trgovima u vrijeme Adventa posjećuju brojni turisti. S mnogobrojnih štandova postavljenih uz rijeku Ljubljanicu šire se mirisi kuhanog vina, čaja i pečenih kobasica. Ljubljanski grad, srednjovjekovni dvorac  posebno je osvijetljen, pa možemo pješice ili žičarom doći do vrha i uživati u pogledu na okićenu i osvijetljenu Ljubljanu. Preporučamo i polusatnu vožnju brodom po Ljubljanici.

Težina puta: tehnički nezahtjevno, kondicijski manje zahtjevno

Oprema: primjerena planinarska odjeća i obuća, planinarska, zdravstvena i osobna iskaznica

Vodič: Diana Matešić(098 425 793), This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Prijavom na izlet svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.

U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, moguće su promjene plana ili potpuno otkazivanje izleta.