Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Piran - Izola 06.05.17.

Slike Dragan

Slike Stjepan

 

Datum: subota 6. svibnja 2017.

Prijevoz: autobusom sa polaskom s autobusne stanice u Krku u 7,00 sati

Ukupno vrijeme hoda: 5 h (sa obilaskom Pirana i Izole)

Staza: duljina staze 12 km, uspon ukupno 140 m

Težina staze: tehnički nezahtjevna, kondiciono lagana

Vodič: Anton Kump, nadzor France Chopinet

 

Opis izleta:

Polazak iz Krka u 7.00 sati. Poslije stanke od 15 minuta na Vratima Jadrana produžujemo do graničnog prijelaza Pasjak i do Kozine, poslije čega se spuštamo prema Kopru. Autobusom prijeđemo Portorož i prilazimo Piranu gornjom stranom kod gradskih zidina, gdje izlazimo iz autobusa. 

 

Penjemo se na gradske zidine, odakle se pruža pogled na Piran, Savudrijski poluotok te Trst i Grado u Italiji. Nakon posjeta zidinama spuštamo se u Piran gdje najprije svratimo u multimedijski muzej Mediadom Pyrhani. Tu ćemo upoznati povijest grada Pirana na slikovit i opuštajući način, sve predstavljeno u  atraktivnom filmu snimljenom u 3D. Saznat ćemo gdje se rodio Giusepe Tartini, čuveni komozitor i violinist, kako se grad širio od svog početka do danas, zašto je na najljepšoj venecijanskoj kući uklesan natpis »Lassa pur dir«, koja su tradicionalna zbivanja u Piranu, i mnogo više.  

 

Poslije posjeta Mediadoma nastavljamo s razgledavanjem Pirana preko Tartinijevog trga do  Punte i do crkve, koja dominira Piranom. 

 

Od platoa crkve krećemo iz Pirana uz more prema zaljevu Fiesa, poznatom po dva jezera sa slatkom vodom. Dignemo se iznad Fiese i po djelomično šumskim putom dođemo do Strunjanskih salina, gdje počinje Krajinski park prirode Strunjan (područja sa karakterističnim elementima prirodne i kulturne baštine). Prijeđemo solinarskim poljima i produžujemo hodanje uz more ispod  Strunjanskog klifa - do 80 metara visokih stijena od flišnog kamena, koje se strmo spuštaju u more. U Mjesečevom zaljevu dižemo se uz klif do platoa nad Strunjanom i produžujemo šumom i livadom do Belvedera iznad Izole te se spuštamo do mora kod Bijelih stijena. Uz more stižemo u San Simon, gdje ćemo razgledati ostatke rimske Ville rustice. Produžujemo preko Marine do gradske jezgre Izole, koju ćemo na kratko obići i saznati ponešto o Izoli. 

Poslije obilaska grada idemo na ručak u gostionicu Doro u Izoli. Predviđeno vrijeme za ručak je 1 sat.  Dolazak u Krk predviđa se u večernjim satima.

 

Cijena izleta: 50 kuna na bazi popunjenog autubusa (49 sjedala). Za planinare drugih društava cijena je 70 kn. U cijenu nije uračunat ulaz na zidine (1 Eur) i posjet Mediadoma (5 Eur) za koji je vodič ugovorio mogućnost plaćanja 2,5 Eur po osobi time da  grupa broji 48 osoba (kompletan autobus).

 

Restoran

- 1. menu (7,5 Eur): juha od gljiva, glavno jelo (pohani odrezak, svinjsko pečenje, pečeni krumpir, salata), desert (panna cotta)

- 2. menu (5 Eur): maneštra s bobićima i vratinom,  desert (panna cotta).

Molimo da pri prijavi za izlet navedete da li želite ručati i koji meni.

 

Napomena: U slučaju lošeg vremena izlet će biti otkazan. Za izlet se prikladno obujte i odjenite. Obavezno ponesite osobnu i planinarsku iskaznicu. Izlet je na vlastitu odgovornost.

 

PRIJAVE

na naš Email: navedite ime i prezime, adresu, OIB i broj osobnog dokumenta za prelazak granice (osobna izkaznica ili putovnica) 

ili 

SMS-om na telefon: 091 525 2212, navedite ime i prezime, adresu, OIB i broj osobnog dokumenta za prelazak granice (osobna izkaznica ili putovnica). 

 

Na izlet mogu ići samo planinari sa plaćenom članarinom za 2017 godinu.

Molimo da se prijavite najkasnije do 25. travnja.