Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Osoršćica 20.05.17.

Datum: 20. 5. 2017. (subota)

Mjesto i vrijeme okupljanja: U 8:30 skupljamo se iznad Valbiske na proširenju za Picik i čekamo naše prijatelje iz PD Mežica (Slovenija). Treba se organizirati da u svakom automobilu bude 4 ili 5 ljudi, da se smanje troškovi prijevoza trajektom. Cijene: Osobni automobil – 96 kn, osoba – 15 kn.

Vožnja trajektom traje 25 min. Od Meraga se dalje vozimo do Nerezina (51 km u jednom smjeru)

Smjer: NerezinePočivaliceSv. MikulaTelevrina (588 m)planinarski dom Sv. GaudentOsor

Težina staze: srednje teška. strma kamenita staza, ukupno vrijeme 5 - 6 h, 12 km

Opis puta:   Automobile parkiramo u Nerezinama na parkiralištu u centru mjesta. Iz Nerezina krećemo markiranom stazom prema hrptu Osoršćice. Kako se uspinjemo, postepeno ispod nas izranjaju južni dio Cresa i otoci lošinjskog arhipelaga. Kratki odmor na Počivalicama koristimo kako bi se pripremili za najteži dio izleta, uspon prema kapelici sv. Mikule. Iako je sv. Mikula niži od Televrine, s njega se pruža ljepši pogled. Za desetak minuta stižemo do platoa na kojem je postavljen antenski sustav kojeg je INA izgradila 2007. godine za komunikaciju s plinskim platformama na pučini. Do antene probijen je deset kilometara dug makadamski put koji vodi do Osora, što je prema mnogima nagrdilo krajolik (ovim putem može se za kraće vrijeme stići do planinarskog doma). Put nas dalje vodi do vrha Televrina (558 m) koji je ujedno i najviši vrh Osoršćice i na kojem je podignut geodetski stup. Zanimljivo je da je Osoršćica bila prva planina jadranskog otočja koja je privukla pozornost turista. U Malom Lošinju 1886. godine osnovano je turističko društvo, a njegovi su članovi već iduće godine poveli na vrh Televrinu austrijskog prijestolonasljednika Rudolfa.

Slijedeća etapa završava u planinarskom domu. Ova dionica konstantno se spušta, ali treba biti pažljiv jer je teren dosta krševit. Planinarski dom Sv. Gaudent nalazi se na grebenu Mazova gora u području iznad Ridifuntane. To je nekadašnja talijanska vojna karaula koju je u planinarski dom preuredio HPD Osorščica iz M. Lošinja.U domu imamo organiziran ručak (maneštra s kobasicom, cijena 35 kn). Nakon odmora  čeka nas završni dio izleta: spuštanje prema Osoru i vožnja do Meraga na trajekt u 19:00. (Slijedeći trajekt je u 20:30)

Vodič: Diana Matešić (098 425 793), This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Oprema: primjerena planinarska odjeća i obuća, planinarska, zdravstvena i osobna iskaznica

Prijavom na izlet svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.