Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Kanjon Kamačnik - Vrbovsko 24.06.17.

Slike Stjepan

Datum:    24. lipanj 2017. (subota)

Prijevoz: autobus

Polazak:u 7,00 sati s autobusne stanice Krk – 7,20 Njivice – 7,40 Omišalj-7,50 Tifon benz. p.

Pješačka  tura: Ušće rječice Kamačnik do izvora iste i natrag 

Trajanje hoda:  3  sata ( s odmorima )

Težina puta:  lagana označena staza,

Vodič :  Stjepan Janeković  092 1147500, Zlatko Pavić 

Opis puta: Vožnja do grada Vrbovskog u Gorskom Kotaru. Dolazak na startnu poziciju oko 10,00 sati, te dogovor u restoranu Kamačnik za ručak po želji izletnika.

          Rječica Kamačnik je pritoka rijeke Dobre koja u dužini 3,2 km protječe kroz istoimeni kanjon i koji je zakonski zaštićen oznakom „ značajni krajobraz „ Na ulazu u sam kanjon nalaze se ostaci stare pilane koja je izgrađena početkom dvadesetog stoljeća i svjedoči o tipičnom gospodarstvu goranskog kraja. Nedavnim nastojanjima TZG Vrbovsko i JU „ Priroda „ već ranije uređenu stazu sa drvenim mostićima iznad bučnih slapova i brzaca, osmislila se tzv. Panova staza sa glazbenim instrumentima većih dimenzija koji omogućuju posjetiteljima da „ zasviraju „ i time zvukovima ukrase ljepotu prirode. Svi instrumenti izrađeni su uglavnom od drva kako bi se na taj način uklopili u prirodu. Na stazi u kanjonu nalazi se i 19 edukacijskih ploča na kojima posjetitelj može upoznati, raznolikost šume i ostale vegetacije, gljiva, te flore i faune značajnog krajobraza Kamačnik. Posebno je zanimljiv i sam izvor Kamačnika koji se nalazi na 405 m n.v. i tipično je uzlazno krško izvorište u kojem voda izbija iz dubine, razlijeva se i mirno teče kroz gornji dio doline. Do sada su hidrospeleolozi doprli do dubine 145 m, ali nije ni to krajnja točka izvorišta. Kamačnik je površine 74,44 hektara, a nadmorska visina mu se kreće od 370 – 600 m. Negdje na sredini kanjon premošćuje  betonski luk autoceste Rijeka – Karlovac. Nakon obilaska kanjona po želji može se organizirati ručak u restoranu Kamačnik na ulazu u kanjon po povoljnim cijenama

-        maneštra sa kobasicom 

-        njoki sa gulašom od divljači 

U povratku nakon vožnje od 15 min. autobusom i po dogovoru organizirano je  razgledavanje manastira i crkve Sv. Jovana Preteče u Gomirju. Manastir je osnovan 1600 g. u doba vlasti obitelji Frankopan,  budući da je za obranu od  turskih osvajanja naseljeno srpsko stanovništvo s područja Dalmacije. Nakon razgledavanja uz stručno vodstvo, manastira i crkve Roždenija sv. Jovana Preteče vozimo se kroz Gorski Kotar cestom za Gornje Jelenje i Krk, gdje se očekuje dolazak oko 18,00 sati.

Oprema: primjerena planinarska odjeća i obuća, planinarska, zdravstvena i osobna iskaznica

Cijena prijevoza:   80 kn

Prijave: Stjepan Janeković  092 1147500