Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Sjeverni Velebit 08.07.-09.07.17.

Slike Ibro

Slike Stjepan 

Slike Dragan

 

Datum:                       08-09.07.2017.g. (subota i nedjelja)

Prijevoz:                     osobni automobili

Mjesto okupljanja:    Benzinska postaja TIFON  (ispred Krčkog mosta) u 6 sati.

Smjer:                         ZAVIŽAN-KRAJAČEV KUK-SERAVSKI VRH (ostalo  u opisu puta)

Trajanje hoda            7-8 h svaki dan (bez odmora)

Težina puta :              LAGANE OZNAČENE STAZE

Vodič:                         Ibro Veletanlić (mob. 091 7941091)

OPIS PUTA

Od Tifona se vozimo na relaciji Crikvenica-Senj-Sveti Juraj iza kojeg se, nakon 200 m, odvajamo lijevo na planinsku cestu za selo Oltari (940m n/v). Nakon još 17 prijeđenih km dolazimo na parking ispod planinarskog doma na Zavižanu. (1594m n/v). U međuvremenu, na području Babić Sića, ulazimo u Nacionalni park Sjeverni Velebit gdje moramo kupiti ulaznice.

Od parkinga započinje naša planinarska avantura. Krećemo Zavižanskom cestom oko 2 km do mjesta na južnom kraju kotline gdje se desno odvajamo na Premužićevu stazu prema Rožanskim kukovima.  „ Premužićeva staza je građena uzdužna staza koja se proteže od Zavižana do Baških Oštarija u dužini od 57 km prolazeći kroz najljepše i najnepristupačnije predjele Velebita bez većih uspona i silazaka. Staza je građena od 1930-1933 g. prema zamisli i pod vodstvom šumarskog inž. Ante Premužića.“

Staza najprije prolazi podnožjem južnih obronaka Velikog Zavižana ulazeći ubrzo u šumovito područje Smrčevih dolina. Nakon 30 min od zavižanske ceste staza ulazi u sve krševitije područje Rožanskih kukova. Nakon 1 sat od ceste, usred kamenitog amfiteatra, stižemo pred spomen natpis Anti Premužiću. Za još 45 min. staza, naizmjence šumom i kamenjarom, stiže pod stjenovitu Gromovaču, najviši vrh Rožanskih kukova (1676m n/v). Na Gromovaču se uspinjemo najprije šumom, a poslije kroz klekovinu. Uspon nije težak ni opasan iako se, na nekim mjestima, moramo koristiti i rukama, a traje tridesetak minuta.

Iz područja Gromovače put se dalje blago uspinje sve do malog prijevoja (1620 m) koji je ujedno i najviša točka na cijeloj Premužićevoj stazi. Staza dalje prolazi pored dubokog, travnatog Fabina doca podnožjem Pasarićeva kuka rubom strme litice prilazeći travnatom Jerkovića docu gdje se nalazi Rossievo sklonište (1580m n/v).Sagrađeno je 1929 g. i nazvano po istraživaču Velebitske flore Ljudevitu Rossiu.

Nakon 40 minuta od Rossieva skloništa stižemo u podnožje kamenitog vrha Crikvene. Uspon na Crikvenu traje 5 minuta.

Odmah nakon odvojka za vrh Crikvene, staza se, kamenitim stubama, spušta 50tak metara i napušta Rožanske kukove. U šumi se lijevo odvaja put za Krajačev kuk (1659m n/v i oko 30 min uspona). U povratku sa Krajačevog kuka  dolazimo na travnati prijevoj između Seravskog i Golog vrha odakle nam se pruža lijep vidik na Rožanske kukove. Uspon na Seravski vrh traje oko 15-tak minuta. Odavde slijedi povratak do Rossievog skloništa gdje ćemo prenoćiti.

Drugi dan

Ustajanje u 6 sati. Higijena i doručak do 7. Vraćamo se Premužićevom stazom do ulaza u Velebitski botanički vrt gdje se lijevo odvaja staza „izgubljena u klekovini“ kojom dolazimo na vrh Velikog zavižana (1676m n/v) za 1 sat hoda. Veliki Zavižan je obrastao klekovinom, a sam vrh je gol i s njega se pruža prekrasan, jedan od najljepših na Velebitu, vidik na more, Rožanske i Hajdučke kukove, te Veliki Kozjak.

Sa Velikog zavižana se vraćamo do jedne male livade na kojoj se odvaja staza prema stjenovitom vrhu Balinovac (1602m n/v) U početku se staza dosta strmo spušta kroz šumu do rubu botaničkog vrta, a odatle se kroz bespuće uspinje na stjenoviti vrh. Vraćamo se preko Botaničkog vrta prema parkingu i našim autima ili (po dogovoru) preko Zavižanske kose (1622m n/v) do doma.

Oprema:    Standardna planinarska oprema i obavezna vreća za spavanje, naglavna lampa i po mogućnosti nabaviti pilule za pročišćavanje vode (u ljekarni).

Sa sobom ponijeti planinarsku, osobnu i zdravstvenu iskaznicu, te dovoljno vode (3 l min).

U slučaju lošeg vremena (kiša) na dan izleta isti se može odgoditi ili otkazati.

Prijavom na izlet svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.

Zainteresirani za izlet neka se jave najkasnije do 01.07.2017.