Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Veliki Zavižan i Balinovac 23.09.2017.

Slike Ibro

Slike Vlaho

Datum:  23.09.2017.g. (subota)

Prijevoz: autobus

Mjesto okupljanja: Krećemo iz Krka u 7,00 sati, u 7,15 smo na ugibalištu na glavnoj cesti pokraj Plodina u Malinskoj, u 7,20 u Kijcu, u 7,25 u Omišlju i 7,30 na Tifonu.

Smjer:  SENJ – OLTARI - ZAVIŽAN

Trajanje hoda 4 – 5 sati (bez odmora)

Težina puta :  lagan, nezahtjevan

Vodič:  Ibro Veletanlić (mob. 091 7941091) javiti se možete i Ružici na mob. 098 9034588

OPIS PUTA

Od parkinga ispod doma Zavižan spuštamo se do ulaza u Velebitski botanički vrt gdje se, lijevo odvaja staza koja vodi na vrh Veliki Zavižan (1676 m n/v). Odmah na početku staza se gubi u dosta visokoj borovoj klekovini, zatim dijelom prolazi šumom, a potom opet kroz klekovinu do samog vrha. Za ovaj dio puta nam treba oko sat i pol hoda.

Veliki Zavižan je obrastao klekovinom, a sam vrh je gol sa koga se pruža prekrasan, jedan od najljepših na Velebitu, vidik na more, Rožanske i Hajdučke kukove te Veliki Kozjak.

Povratak sa vrha je po istoj stazi do male livade na kojoj idemo, i ovdje lijevo, prema stjenovitom vrhu Balinovac (1602 m n/v) ispod kojeg se nalazi Botanički vrt u Modrića docu. Ulazimo u šumu kojom se dosta strmo spuštamo do ruba Botaničkog vrta, a odatle se, kroz bespuće penjemo na sam vrh.

Vraćamo se po istom putu do ruba Botaničkog vrta pa preko njega do parkirališta.

Oprema: Standardna planinarska oprema

Sa sobom ponijeti planinarsku, osobnu i zdravstvenu iskaznicu, te dovoljno vode.

U slučaju lošeg vremena (kiša) na dan izleta isti se može odgoditi ili otkazati.

Molimo da se zainteresirani planinari za izlet  na Zavižan jave najkasnije do srijede, 20.9.2017.god., do 20 sati. Ukoliko je broj osoba manji od 15, minibus će biti otkazan i u tom se slučaju ide osobnim automobilima.

Cijena vožnje minibusom iznosi 100, 00 kn po osobi.

U slučaju da se ide osobnim automobilima, cijena vožnje po osobnom automobilu iznosi 2 kn po kilometru, što na predviđenoj relaciji od Krčkog mosta do Zavižana (100 km) iznosi 400,00 kn po automobilu.Taj se iznos dijeli s brojem osoba u automobilu.

Prijavom na izlet svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.

U povratku ćemo stati u Sv. Jurju gdje se može naručiti hrana i piće po vlastitom izboru.

Nekoliko fotografija sa ovog puta može se vidjeti na stranici PD Obzova u galeriji vodiča.