Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Platak - Snježnik 05.03.23.

Slike Ibro

PLATAK (Mali Dom) – SNJEŽNIK - PLATAK

Datum :                          05.03.2023.(nedjelja) 9:00, Mali Dom Platak

Odredište:                    PLATAK (Mali dom) – SNJEŽNIK - PLATAK

Prijevoz:                       Osobni automobili

Vrijeme trajanja:         4-5 sati

Zahtjevnost:                 kondicijski lagano.  Moguć snijeg, led

OPIS:

Od Malog Doma, pratimo markacije za Snježnik, koje nas usmjeravaju na šumsku stazu, koja se polako uspinje uz skijašku stazu. Nakon približno 15 minuta hoda, oznake nas usmjere lijevo gore na lošiji kolovoz po kojem uskoro stižemo do slijedeće ceste. Nastavljamo lijevo po cesti, koja nas u narednih par minuta dovede do raskrižja putova, gdje nastavljamo desno u smjeru "Snježnik preko grebena".  Postupno, sve lošija cesta nas kroz nekoliko minuta dovede do slijedećeg raskrižja putova, gdje nastavljamo lijevo u smjeru Snježnika (desno Risnjak). Lošija cesta po kojoj hodamo, nas u nekih desetak koraka blagog uspona, dovodi na manji prijevoj imenovan Rimska vrata. Tu napuštamo cestu i nastavljamo lagano lijevo na planinarsku stazu koja se uspinje usporedo sa cestom. Put brzo nastavlja u šumu, gdje se počinje strmo uspinjati. Nakon kraćega uspona kroz šumu, put nas dovodi do neobraslih padina Snježnika. Put sa sve otvorenijim vidikom, ubrzo nas dovodi na greben, koji pratimo do vrha.

Zahvaljujući izdvojenom položaju i visini, Snježnik je jedan od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj. Osobito su dojmljivi vidici na Risnjak, slovenski Snežnik, Obruč, Učku i Riječki zaljev. Na vrhu je metalni žig. Snježnik je slikoviti kameniti greben okružen strmim livadama. Ime je dobio po velikim količinama snijega koji se, unatoč blizini mora, zadržava sve do kasnog proljeća. U neposrednoj blizini vrha nalaze se prirodna staništa krškog runolista, a ispod vrha je planinarska kuća Snježnik. Vršno područje Snježnika obuhvaćeno je granicama Nacionalnog parka Risnjak.

U slučaju nepovoljnih uvjeta na stazi (led) izlet će se skratiti, povratak u dom.

Poslije izleta moguć dogovor za ručak u Malom domu Platak.

Informacije i prijave:     France Chopinet 099 67 65 339

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

                                      Do subote 04.03.23, 18:00

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-u za tekuću godinu  te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.