Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Ugljan 30.05.23.

Otok Ugljan: Sv. Mihovil (265 mnv) i Šćah (288 mnv)

Dan i datum: utorak, 30.05.2023.

Vrsta prijevoza: Osobna vozila

Mjesto i sat polaska: Polazak s benznske pumpe Tifon u 5.45. sati.

Povratak: ~ 21-22 sata (Tifon)

Cijena i način plaćanja: podjela troškova između suputnika u automobilu.

Ruta: Senj-Žuta Lokva-Zadar

Opis izleta:

Polazak je ranije kako bi se stiglo na vrijeme na trajekt koji iz trajektne luke Gaženica (Zadar) isplovljava u 9.30 sati prema mjestu Preko na otoku Ugljanu. Vožnja traje 25 minuta. Parkiralište na kojem ostavljamo vozila je u blizini. Potrebno je kupiti povratnu kartu. Povratak u luku Gaženica iz trajektne luke u mjestu Preko, u 18.40. sati.

Dolaskom u Preko, kreće se prema vrhu sv. Mihovil na vrhu kojeg se nalaze ostaci mletačke tvrđave iz 13. Stoljeća.

Iako u ruševnom stanju tvrđava je danas omiljeno izletište otoka Ugljana s koje se pruža nezaboravan pogled na grad Zadar sa zaleđem te na više od 200 otoka zadarskog arhipelaga i Nacionalni park Kornati. Od vrha sv. Mihovil markirani put vodi prema vrhu Šćah.

Šćah je najviši vrh otoka Ugljana n/v 288 m. Nalazi se sjeverozapadno od istaknutog otočkog vrha Sv. Mihovila, na istom kamenitom hrptu. Vrh je označen kupom kamenja s križem te natpisom vrha.  Povratak u Preko je istim putem.                                    

Rok prijave: Petak, 19.05.2023. do 12.00 sati

Zahtjevnost staze (kondicijska i tehnička): Nezahtjevna. Približno 12 km, ako se posjete oba vrha. 7 km ako se posjeti samo sv. Mihovil.

Oprema: Standardna planinarska oprema: gojzerice, štapovi, kabanica, kapa, zaštita od sunca, dovoljno vode, hrana iz ruksaka.

Vodič: Dragan Nišler              

Mogućnost formiranja B grupe

Prijave i informacije: Dragan Nišler 098 1873 209

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-u za tekuću godinu te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.