Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Tramuntana, Cres 09.11.19.

Slike Dragan

Slike Stjepan

ŠUME I LABIRINTI TRAMUNTANE (otok Cres)

Datum:            09.11.2019.

Dan:                Subota

Prijevoz :         Osobna vozila do Valbiske. Na Cresu autobus.

Polazak:          Polazak trajekta iz Valbiske u 7.15 sati. Polazak trajekta iz Meraga u 15.00 sati. Vožnja trajektom traje ~ 25 minuta u jednom smjeru.

Cijena:            Ovisno o broju prijavljenih planinara, pretpostavka oko 40 - 50 kuna za autobus na Cresu, plus troškovi trajektne karte kako je navedeno u nastavku teksta.

Trajanje hoda: približno 7-8 sati hoda (~15 km).

Napomena:      Navedenoj cijeni treba pridodati cijenu karte za trajekt koju kupuje svatko za sebe u luci Valbiska. Puna cijena iznosi 15 kuna u jednom smjeru, ali osobe s mjestom prebivališta na otoku Krku imaju pravo na 50% popusta. Umirovljenici i osobe starije od 65 godina s prebivalištem na otoku Krku imaju pravo na besplatnu kartu. Uvjet za sve navedeno je posjedovanje važeće „otočne iskaznice“ koju uz osobnu iskaznicu treba predočiti prilikom kupnje karte. Poželjno je odmah kupiti povratnu kartu u luci Valbiska.

Ručak:            Nije organiziran. Oni koji to žele mogu nakon povratka s Cresa ručati u luci Valbiska.

Vodič i prijave: Dragan Nišler, mob: 098 1873 209,    This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Opis izleta:      Okupljanje sudionika u trajektnoj luci Valbiska, parkiranje automobila i kupovina karte, minimalno 15 minuta prije polaska trajekta za Merag.

Dolazak u Merag oko 7.40. sati, gdje se ukrcavamo u autobus koji će nas voziti u Beli, najveće naselje na Tramuntani. Iz Belog kroz maslinike, preko rimskog mosta, markiranim stazama krećemo u unutrašnjost.

Šumoviti dio Tramuntane, na sjevernom djelu otoka Cresa, predstavlja izuzetnu vrijednost prirodne baštine. Biljni pokrov ovog područja čine šume visokih hrastova, grabova i kestenova. Na Tramuntani postoje brojne spilje i jame. U jami Čampari (Banićeva pećina), jedinstvenom speleološkom objektu, kod sela Petrićevi pronađena su četiri kostura smeđog spiljskog medvjeda stara 12.000 godina. To su jedini takvi cjeloviti kosturi u ovom dijelu Europe. Prva poučna eko-staza na otoku Cresu koja vodi područjem Tramuntane, otvorena je 1997. godine. Ima ukupno 20 postaja koje obilježavaju kamene skulpture, a djelo su akademskog kipara Ljube De Karina. Na njima su uklesani stihovi Andra Vida Mihičića, velikog pjesnika, domoljuba i mislioca rođenog u Belom. Na području šume Tramuntane ustanovljena je mreža od sedam poučnih eko-staza. Staze prolaze nekadašnjim putevima što su povezivali sela na području Tramuntane.         

Uz staze se nalaze i brojni labirinti koji su napravljeni u želji da postanu sredstvom ponovne uspostave komunikacije Čovjeka i Duha Prirode. Svaki od labirinata ima svoj naziv i ima svoje značenje.

Vesnin labirint  – posvećen je starohrvatskoj božici proljeća, onoj koja je usklađivala srce s razumom i ljepotu s blagošću. Ona je proljetno božanstvo zemlje, koju odijeva ruhom pupoljaka, cvijeća, trave i listova. To je replika labirinta katedrale Notre Dame de Charteus u Francuskoj.                                                                                                    

Ishtarin labirint -  uspomena je na boginju ljubavi i plodnosti u Babilonaca i Asiraca. Još ga i danas koristi narod Hopi, kojemu je simbol Majke Zemlje.                                                                    

Tarin labirint  – Tara – zvjezda, osloboditeljica – posvećen hinduističkoj božici.

Ruskalin labirint  – podsjeća na vodene vile Rusalke, koje se spominju u starohrvatskoj mitologiji kao vile koje plešu na šumskim proplancima u noći mladoga mjeseca. Ljeti su šumske vile, zimi su ispod vodene površine, a za Duhova sele u šumu.    

Ladin labirint – Lada je starohrvatska boginja ljepote i ljubavi, koja utjelovljuje rađajuće prirodne sile. Njene su pratilje vile Ladarice koje su se, napustivši svijet, nastanile među zvijezdama. Tako su, prema legendi, nastale Plejade. To je replika rimskog labirinta u Puli.            Područje Tramuntane ističe se kompleksnim vrijednostima zaštićene prirode (specijalni rezervat), arheološkim lokalitetima od prethistorije (Banićeva pećina) do antike i srednjeg vijeka (Beli, Dol), potpuno sačuvanim ruralnim naseobnim cjelinama uz enklave plodnih tala s izvornim oblicima tradicijske arhitekture, brojnim lokvama za rezerve pitke vode te ekološki nenarušenim ambijentom.

Oprema: Primjerena odjeća za planinarenje,visoke gojzerice, štapovi, okrepa, dovoljno vode, planinarska, zdrastvena i osobna iskaznica. 

Izlet je na vlastitu odgovornost!!!

U slučaju nepovoljnog vremena izlet se može i otkazati!