Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Učka i Ćićarija 20.02.22.

 

Slike Dragan

Slike Stjepan

 

VEPRINAC (465 mnv) – MALI / VELIKI PLANIK (1272 mnv)

 

Datum:  20.02.2022. nedjelja

Mjesto okupljanja: Tifon 7.30. sati.   Vrata Jadrana 8.00. sati

 

Prijevoz: osobna vozila

Predviđeno trajanje hoda:  Grupa A 7 – 8 sati (s odmorima)

Predviđena duljina hoda:  Grupa A 20 km

Polazište:  Veprinac, parkiralište pored igrališta                                     

Vodič i prijave:  Dragan Nišler, 098 1873 209,   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Mogućnost obroka nakon izleta (tko želi).

Opis izleta grupa A: S odmorišta Vrata Jadrana kreće se u smjeru tunela Učka. Nakon 10-15 minuta vožnje s ceste prema tunelu treba skrenuti udesno, na odvojku koji je vidljivo obilježen, prema Veprincu. Prati se cesta koja vodi prema centru mjesta i nakon što se prođe pored spomenika žrtvama NOB-a, skrene se ulijevo na parkiralište uz rub igrališta gdje ostavljamo automobile. U početku kraće vrijeme hodamo kroz samo mjesto prateći markacije. Uskoro se s asfaltirane ceste skreće na šumski put gdje se nalaze putokazi od kojih nas jedan usmjerava prema Velikom i Malom Planiku. Veliki Planik najviši je vrh Ćićarije. Nalazi se u planinskom hrptu koji se od Učke nastavlja u sjeverozapadnom smjeru šireći se i spuštajući u Ćićariju. Vrh je travnat i kamenit s istočne strane, a s drugih strana je šumovit pa je vidik s vrha orijentiran na Učku, Hrvatsko primorje i Gorski kotar. Vidik je još ljepši i širi s obližnjeg Malog Planika. Vrhovima prilaze planinarske staze iz svih smjerova koje se spajaju na sedlu u podnožju. Do Veprinca vraćamo se istim putem.

Na samom izmaku srednjeg vijeka, u 15. stoljeću, u dijelove planinske Istre opustošene kugom migrira vlaško stanovništvo koje će kasnije postati poznato kao Ćići ili Istrorumunji. Sa sobom donose svoj osobiti jezik i vlastitu pastirsku tradiciju te znatno doprinose razvoju ovdašnje kulture i načina života. Po njima je ovo područje nazvano Ćićarija.

Grupa B:

Vozilima ide do Poklona odakle je predviđen lagani uspon na obližnji Crkveni vrh (1101 m). Ukupno predviđeno vrijeme hoda do cca 3 sata.

Vodič B grupe Stjepan Janeković 092/ 114 7500, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Napomena: Na snazi su epidemiološke mjere. Obavezno je korištenje zaštitne maske u zatvorenim prostorima!!

Oprema: Primjerena odjeća za planinarenje, gojzerice, štapovi, okrepa, dovoljno vode, planinarska, zdrastvena i osobna iskaznica.

U slučaju lošeg vremena izlet se odgađa.

Izlet je na vlastitu odgovornost!!