Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Val Rosandra (Dolina Glinščice) 23.03.24.

Slike Ibro

Val Rosandra (Dolina Glinščice)

Dan i datum: subota, 23.03.2024. Vrsta prijevoza: osobni automobili

Polazak: Vrata Jadrana 8:00 sati

Povratak: u popodnevnim satima  

Cijena: Prijevoz – gorivo (ovisno o vozilu, dijeli se na putnike prema dogovoru s vozačem); cestarina 1 euro.

Val Rosandra je rezervat prirode u dolini uz rijeku Rosandru (Glinščicu), 10 km udaljen od grada Trsta, popularno je mjesto za izletnike i ljubitelje prirode. Okolna brda dostižu visinu do 412 m.

Opis izleta: 

Krećemo sa Vrata Jadrana u 8:00 sati u smjeru Trsta. Prije Trsta skrenut ćemo u mjesto Bagnoli della Rosandra (Boljunec) gdje ćemo parkirati naša vozila na parkiralištu ispred Centra za posjetitelje. 

Dolinu ćemo posjetiti kružnim putem, a pritom ćemo se uspeti do nekih znamenitosti i vidikovaca uz stazu. Staza je djelomično kamena, a dijelom zemljana. Hodat ćemo oko 10 km, odnosno oko 4 sata.

Po povratku do naših vozila, idemo još na bonus izlet, 20 minuta vožnje udaljenog svetišta Santuario di Monte Grisa s prekrasnim pogledom na cijeli tršćanski zaljev. Tu ćemo se zaustaviti oko sat vremena da uživamo u pogledu, razgledamo svetište i okolni park.

Nakon toga planiran je povratak u smjeru Rijeke.

Zahtjevnost staze: tehnički nezahtjevna, namijenjena svima, savladat ćemo do 500 m visinske razlike

Oprema: standardna planinarska oprema, u slučaju kiše, snijega i zahlađenja, prilagođena vremenskim uvjetima; gojzerice; štapovi; osobni dokument za prelazak granice; planinarska i zdravstvena iskaznica; tekućina i hrana.

Vodič: Marijana Tomašić

Prijave i informacije: kod vodiča na 091/512 6821 najkasnije do petka 22.03.2024.

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-u za tekuću godinu  te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.