Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Cres - Sis 06.09.20.

Slike Dragan

Slike Stjepan

GRAD CRES (Stara Gavza) - SIS

Datum:           06.09.2020.

Dan:                Nedjelja

Prijevoz:        Osobna vozila do Valbiske. Na Cresu autobus.

Polazak:         Polazak trajekta iz Valbiske u 7.15 sati. Polazak trajekta iz Meraga u 16.00 ili 17.30. sati. Vožnja trajektom traje ~ 25 minuta u jednom smjeru.

Cijena:            Ovisno o broju prijavljenih planinara, pretpostavka oko 50 - 60 kuna za autobus na Cresu, plus troškovi trajektne karte kako je navedeno u nastavku teksta.

Trajanje hoda: približno 7-8 sati hoda (~14-15 km).

Napomena:     Navedenoj cijeni treba pridodati cijenu karte za trajekt koju kupuje svatko za sebe u luci Valbiska. Puna cijena iznosi 15 kuna u jednom smjeru, ali osobe s mjestom prebivališta na otoku Krku imaju pravo na ~50% popusta. Umirovljenici i osobe starije od 65 godina s prebivalištem na otoku Krku imaju pravo na besplatnu kartu. Uvjet za sve navedeno je posjedovanje važeće „otočne iskaznice“ koju uz osobnu iskaznicu treba predočiti prilikom kupnje karte. Poželjno je odmah kupiti povratnu kartu u luci Valbiska.

Ručak:            Nije organiziran. Oni koji to žele mogu nakon povratka s Cresa ručati u luci Valbiska.

Vodič i prijave: Dragan Nišler, mob: 098 1873 209,          This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Opis izleta:     Okupljanje sudionika u trajektnoj luci Valbiska, parkiranje automobila i kupovina povratne karte, minimalno 15 minuta prije polaska trajekta za Merag.

Dolazak u Merag oko 7.40. sati, gdje se ukrcavamo u autobus koji će nas voziti u grad Cres, točnije u autokamp Stara Gavza koji se nalazi nešto sjevernije. Na parkiralištu kampa kompletiramo opremu i krećemo. Početna dionica vodi nas jednim dijelom uređenom poučnom stazom kroz stoljetne maslinike i suhozide. Nastavljamo dalje širokom makadamskom cestom  koja se na nekoliko mjesta nastavlja na stari uređeni kolni put, a zatim na kozju stazu kroz kamenjar i nisko raslinje. Kako naš put prolazi grebenom, neprestano se lagano uzdiže od početnih pedesetak do petstoinjak metara, a zatim se postepeno spušta. Nakon dvije trećine prijeđenog puta otvaraju se vidici zapadno, a zatim i istočno od Cresa. S ovog mjesta vidi se otok Krk u cijeloj svojoj dužini, od Omišlja do Prvića. Prolazimo pored naselja Predošćica i spuštamo se na državnu cestu koju prelazimo i uskoro dolazimo na raskršće „kod križića“. Ovo je najuži dio otoka Cresa. S ove točke kreće uspon na vrh Sis (638 mnv) do kojeg se dolazi relativno brzo iako je prilično strm. Spuštamo se i dolazimo na plato ne kojem će nas čekati autobus. Oni koji se ne žele penjati na Sis mogu se lagano prošetati do Predošćice i nazad (kraće od sat vremena lagane šetnje).

VAŽNO!!!      Zbog poznate situacije sa Covid-19 OBAVEZNO je korištenje zaštitne maske u zatvorenim prostorima (kabina trajekta, unutar autobusa), dok se na otvorenom prostoru maske ne moraju nositi.

Oprema: Primjerena odjeća za planinarenje,visoke gojzerice, štapovi, okrepa, dovoljno vode, planinarska, zdrastvena i osobna iskaznica. 

Još uvijek je kalendarsko i klimatološko ljeto. Visoke su temperature, a na stazi gotovo da i nema hlada. Posebno treba zaštititi glavu i izložene djelove tijela.

Izlet je na vlastitu odgovornost!!!

U slučaju nepovoljnog vremena izlet se može i otkazati!