Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Cres 27.02.21.

Merag – Sveti Salvadur

Datum izleta: 27.02.2021. subota

Mjesto okupljanja: Trajektna luka Valbiska

Polazak trajekta iz Valbiske: 9.15. sati

Polazak trajekta iz Merga: 17.30 sati

Prijevoz: Osobnim vozilima do Valbiske.

Staza: Nije zahtjevna. Formiranje A i B grupe.

Duljina staze:  ~ 14 - 15 km (A grupa)

Vrijeme hoda: ~ 7 sati

Vodiči A i B grupa: Dragan Nišler i Stjepan Janeković

Prijave: Dragan Nišler, 098 187 3209, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Opis:                                                  

U trajektnoj luci Valbiska kupuje se povratna karta za trajekt. Trajekt pristaje u Mergu nakon 25 minuta vožnje. Formiraju se dvije grupe ovisno o fizičkoj spremi. Oni koji su u boljoj fizičkoj kondiciji formiraju grupu „A“, a ostali grupu „B“. Kreće se asfaltiramom cestom prema mjestu Merag, a zatim po trasi negdašnjeg rimskog puta nastavljamo prema gradu Cresu.

Na polovici starog rimskog puta nalaze se ostaci romaničke crkvice sv. Bartolomeja iz XII. Stoljeća. Područje oko crkvice bilo je naseljeno od davnina. Na ovom istaknutom položaju s kojeg se pruža predivan pogled nekad se nalazila gradina. Zbog preglednosti i lakše obrane ista je podignuta na brdu, dok je njezina luka bila današnji Merag.

Ovo je fizički najzahtjevniji dio puta jer se od nivoa mora dolazi na više od 300 m nadmorske visine. Nastavljamo put prema Cresu na dva mjesta prelazeći asfaltiranu državnu cestu. Skrećemo na makadamski put koji prolazi uređenim maslinicima. Kao što piše u vodiču: „ Ova staza prolazi kroz očaravajući krajobraz suhozidnih terasa nastalih neizmjernim naporom otočnih težaka tijekom nekoliko stoljeća. Njena je funkcija prvenstveno poučna te znatiželjnim posjetiteljima pruža sažete zanimljive informacije o creskom maslinarstvu i različitim tipovima suhozidnih konstrukcija.“ Duž staze nalazi se 17 poučnih ploča.

Put nas dalje vodi kroz suhozide i maslinike do marijanskog svetišta, crkvice majke Božje od sv. Spasitelja koja je među creskim vjernicima znana kao Gospa od Salvadura. Duž puta nalaze se male zavjetne kapelice i križevi. Crkvica je sagrađena 1857. godine pored temelja starije crkve iz XVI. stoljeća, na uzvišenju, radi širokog pogleda na more ali i da bi bila orijentir s morske strane.
Na njenom glavnom oltaru nalazi se slika Djevice Marije s Djetetom (XVIII. st), a ponad oltara je velika pala (po predaji iz Loreta) s motivom Marije s mrtvim Spasiteljem u krilu.
Crkva je puna vrijednih umjetnina - mnogobrojnih zavjetnih darova (brodice i slike).

Istim putem vraćamo se u Merag i ukrcavamo na trajekt koji isplovljava u 17.30. sati. Ovisno o raspoloživom vremenu staza se može skratiti ili produžiti.

Napomena: Na snazi su epidemiološke mjere. Obavezno je korištenje zaštitne maske u zatvorenim prostorima!!

Oprema: Primjerena odjeća za planinarenje, gojzerice, štapovi, okrepa, dovoljno vode, planinarska, zdrastvena i osobna iskaznica.

U slučaju lošeg vremena izlet se odgađa.

Izlet je na vlastitu odgovornost!!