Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Platak - Vela Pliš 22.05.21.

Datum: 22.05.2021. (subota)

Mjesto okupljanja: Tifon do 8.30 sati, dom Sušak do 9.30 sati

Prijevoz: osobna vozila

Predviđeno trajanje izleta: 8 – 9 sati (A grupa)

Predviđena duljina hoda: 16 km (A grupa)

Vodič (A) i prijave:  Dragan Nišler, mob. 098 1873 209,  E-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Vodič (B):  Stjepan Janeković

Mogućnost obroka u planinarskom domu uz pridržavanje epidemioloških mjera (na otvorenom).

Opis izleta:

Okupljanje sudionika koji kreću s otoka Krka je na benzinskoj pumpi Tifon, odmah nakon Krčkog mosta, do 8.30 sati. Oni koji na izlet dolaze izvan otoka dolaze direktno na parkiralište kod planinarskog doma Sušak (1127 mnv) do 9.30 sati. Formiraju se dvije grupe ovisno o kondicijskoj spremi sudionika. Grupa koja je kondicijski spremnija kreće direktno prema vrhu Vela pliš (1141 mnv) i zatim se pri povratku penje na „bezimeni vrh“ (1223 mnv) i vrh Treska (1234), dok druga grupa ide kraćim putem i penje se na vrh Treska i eventualno na „bezimeni vrh“. Staza uglavnom ide utabanim šumskim putevima i relativno je dobro markirana, ali treba malo pripaziti na križanjima. Duljina rute za prvu grupu iznosi približno 16 km, aktivni hod trajanja je približno 5-6 sati, dok je ukupno vrijeme izleta približno 8-9 sati. Planinarski dom je otvoren s ponudom jela i pića. Zanimljivo je da „bezimeni vrh“ većina planinara zove Mličnim vrhom. Mlični vrh nalazi se nekoliko stotina metara svjeveroistočno, ali je obrastao šumom i nema atraktivan pogled. Iz tog razloga markacije vode na „bezimeni vrh“, gdje se nalazi metalni tuljak s upisnom knjigom. Područje Platka bogato je planinskim vrhovima, uglavnom visokih između 1000-1500 mnm. Jedan od takvih vrhova je i Vela Pliš koja sa svojih 1141 m predstavlja idealno mjesto za hodače, planinare i ljubitelje boravka u prirodi u svako godišnje doba.                                                                                                         

Oprema: Primjerena odjeća za planinarenje, gojzerice, štapovi, okrepa, dovoljno vode, planinarska, zdrastvena i osobna iskaznica.

U slučaju lošeg vremena izlet se odgađa.

Izlet je na vlastitu odgovornost!!