Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Plavnik 21.09.08.

Vodič: Valter Orešković 

Okupljanje: na rivi u Krku, 10h

Ukrcavanje na brod u 11h, djir oko Plavnika te iskrcavanje snaga na Plavnik.

11h - 12h   kupanje!!!

12h - 14h   šetnja po Plavniku (zagrijavanje za roštilj)

14h - 16h   roštiljanje

16h - 18h   kupanje za one koji se mogu održati na površini poslije roštilja

oko 19h     povratak na rivu u Krk

 

O Plavniku

Plavnik se pruža u smjeru sjeverozapad-jugoistok u dužini 6,3 km. Najviši vrh je visok 194 m, poviše predjela Krušija. Uz sjeveroistočnu obalu je manji otočić Krnjacol, a na jugoistoku u Kvarneriću je izduženi otočić Kormat s većom kolonijom galeba.Najsjevernija točka Plavnika je rt Mali Pin, najistočnija točka je Tenka punta, a najjužnija točka je rt Madona.Najzapadnija točka je rt Veli Pin sa svjetionikom. Tu je Plavnik najbliži otoku Cresu, od kojega je ondje udaljen 1 km. Od njega ga dijeli kanal Krušija, u kojemu su najveće dubine sjevernog Jadrana do -128 m. Od Krka je udaljen 5 km.

Ima svoju zračnu luku, tj. priručno sletište za manje avione i helikoptere. Taj otok nema stalne brodske veze, osim sezonskih brodića za kupače i lovce.

Donedavno je, u doba Jugoslavije taj otok bio nenaseljen, osim sezonskih pastirskih stanova s cisternama. Sada je jedino sezonsko naselje na otoku Plavnik u središtu otoka, gdje borave turisti i lovci. Ranije se otok uglavnom koristio za ispašu ovaca, a sad je dijelom iznajmljen kao lovište.Plavnik je stanište bjeloglavog supa; u postupku je proglašenje otoka zoološko-botaničkim rezervatom.  

Pogledajte slike!