Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Gremo na Obzovu 24.04.10.

 

1. PLANINARSKI POHOD „GREMO NA OBZOVU“ (568m) 

Datum: 24.04.2010.
Dan: subota

Grupa A (teža)

Mjesto i vrijeme okupljanja: autobusna stanica u Dragi Bašćanskoj, 10.00h
Smjer: Draga Bašćanska (BUS)–Dobrić–Na Plakari–Obzova–Orlje-Veli Hlam–Vratudih-Jurandvor
Trajanje hoda: 5h

Visinska razlika: 498m

Vođe puta: Stanica planinarskih vodiča Rijeka

Program pohoda:
10.00 - okupljanje
10.30 - start pohoda
12.15 - dolazak na Obzovu
12.45 – polazak sa Obzove
14.45 – Veli Hlam
15.45 - Jurandvor

Opis puta:

Draga Bašćanska (BUS) – Lokva Plakara – Na Plakari – Obzova – Veli vrh – Treskavac

Uspon iz Drage Bašćanske na Obzovu predstavlja jedan od najljepših planinarskih putova na otoku. Mnogi planinari će se složiti da prolazeći tim krajolikom imaju osjećaj da nisu na otoku,  već da kreću po obroncima većih planina. Iz razloga što je put na strmini i prolazi kroz šumu, livade i gromače.  Zanimljiv je potočić koji lagano žubori iz samog kamenjara podno Obzove i puni lokvu Plakaru iz koje se izljeva i nastavlja svojim koritim do Suhe Ričine. Putem se pruža jedinstveni pogled na okolni krajobraz.

Put je markiran i postavljene su ploče s obavijestima o pravcu kretanja i trajanja hoda. Podloga staze je na  usponima i visoravnima i vrhovima kamenita, manjim dijelom travnata ili zemljana. Na vrhu Obzove nalazi se kameni stožac visok 2 metra, odavde se vidi Učka, slovenski Snežnik, Hahlići, Snježnik, Risnjak, Bjelolasica, Zavižan, Osorščica, Sis... Nastavljamo još sat ipol hoda težim kamenitim putom preko grebena, koji svojom trasom pruža pravi doživljaj, kroz netaknutu prirodu do Velog Hlam sa idelnim pogledom prema Baški. Odavde se preko Vratudih serpentinama spuštamo u Jurandvor. 

Grupa B (lakša)

Mjesto i vrijeme okupljanja: Treskavac, 9.50h

Treskavac je prijevoj na cesti između Krka i Baške. Na mjestu okupljanja biti će postavljen transparent Planinarski pohod vidljiv sa ceste.
Smjer: Treskavac–Kaljužina-Poljno-Obzova–Draga Bašćanska-Jurandvor
Trajanje hoda: oko 4h

Vođe puta: Stanica planinarskih vodiča Rijeka

Program pohoda:

9.50 - okupljanje
10.30 - start pohoda
12.15 – dolazak na Obzovu
12.45 – polazak sa Obzove
14.00 – Draga Bašćanska
15.00 - Jurandvor

Opis puta:

Treskavac-Veli vrh-Obzova-Draga Baščanska-Jurandvor

Treskavac je prijevoj na cesti između Krka i Baške. To je najkraći i najlakši pristup vrhu, jer polazi s visine od oko 300m.

Put vodi trasom kako bi se vidio najljepši krajolik oko Obzove. Uz staze susrećemo nizove suhozida, skupljališta kišnice i skupljališta za ovce, putove ograđene suhozidom, kraške lokve, kamene vrhove sa panoramskim pogledom na veći dio otoka Krka, more i kvarnerske otoke.

Put je markiran i postavljene su ploče s obavijestima o pravcu kretanja i trajanja hoda. Podloga staze je na  usponima, visoravnima i vrhovima kamenita, a manjim dijelom travnata ili zemljana. Na vrhu Obzove nalazi se kameni stožac visok 2 metra, odavde se vidi Učka, Snežnik, Hahlići, Snježnik, Risnjak, Bjelolasica, Zavižan, Osorčica i Sis.

Silazak sa Obzove u Dragu Bašćansku predstavlja jedan od najljepših planinarskih putova na otoku. Mnogi planinari će se složiti da prolazeći tim krajolikom imaju osjećaj da nisu na otoku, već da kreću po obroncima većih planina. Iz razloga što je put na strmini i prolazi kroz šumu, livade i gromače. Zanimljiv je potočić koji lagano žubori iz samog kamenjara podno Obzove i puni lokvu Plakaru iz koje se izljeva i nastavlja svojim koritom do Suhe Ričine uz koju vodi zadnja dionica puta od Drage Baščanske do  Jurandvora. Traje oko sat vremena i prolazi ravnim i laganim putovima kroz zelenu dolinu.

Oprema:
-obuća za planinarenje, treking ili izlete, vjetrovka
-osobna, planinarska i zdravstvena iskaznica

-2 litre tekućine i hrana po želji

-zaštita od sunca ☼, kapa, sunčane naočale

-ne zaboravite kartu šetnica i fotoaparat

Važne napomene:

U Jurandvoru je ručak, 250 besplatnih porcija maneštre.

 

Slike Stjepan

Slike Dragan N.

Slike Vilma