Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Grintavec 05.08.-06.08.11.

Kamniške alpe - Grintavec (2558m)
 
Broj izleta: 74
Datum: 05.08.2011
Mjesto i vrijeme okupljanja: Tifonova pumpa poslije mosta u 9 sati
Smjer: Kamniška Bistrica (V Koncu 900m) -Cojzova koča-Gintavec
Težina puta: lagana i srednje teška
Trajanje uspona: oko 6 sati od Konca do vrha Grintavca
Visinska razlika: 1658m

Opis puta:

Polazimo sa Tifona poslije Krčkog mosta oko 9 sati. Automobilima nastavljamo preko graničnog prijelaz Rupa i zaustavljamo se na jednoj od benzinskih pumpi kako bi kupili vinjete. Autoputom prolazimo Ljubljanu sa zapadne strane i silazimo na čvoru Vodice, na cestu za Kamnik. Od Kamnika nastavljamo za Kamnišku Bistricu u kojoj ćemo kratko stati i napuniti boce svježom izvorskom vodom. Nastavljamo autima još 10 minuta po makadamskoj cesti do Konca gdje ćemo ostaviti aute. Ukupno ima oko 3 sata vožnje i 190 km.
Ovdje započinjemo hodanje i usmjeravamo se prema Kokrskom sedlu. Najlakši pristup Grintavcu je upravo ovom trasom i spada među najlakše uopće u planinarstvu sa jednim od najlijepših pogleda na okolne planine. Zato je Grintovec prvi znani osvojeni vrh u okviru njemu jednakih. Ostali pristupi su mnogo teži. Također, ovom se trasom svake se godine trči jedna od najjačih brdskih utrka Tek na Grintovec.
Put najprije ide blago uzbrdo kroz šumu, a kasnije postaje strmiji, a podloga tvrđa. Savladavanjem uspona otvaraju se vidici na okolne vrhove. Uskoro dolazimo do klupice gdje ćemo kratko odmoriti. Put nastavlja strmo i ide desno preko ne izrazitog grebena koji nas vodi na veliki sipar ispod Kokorskog sedla. Ovo mjesto je zimi izloženo lavinama te ćemo vidjeti porušena stabla. Na izlazu iz kamenog sipara nakon ukupno 3 sata laganog hoda dolazimo do Cojzove koče (1793m) u kojoj ćemo prenoćiti. Idući dan, ustajemo rano ujutro, doručkujemo, u ruksak uzimamo samo stvari potrebne za vrh. Usponom dolazimo do raskršća za Skutu i po ravnom i travnatom terenu kroz Spodnje jame stižemo do Rampe. Prolazimo raskršće za Kočnu i izlazimo na kamenitu strminu Grintavečke strehe. Pogled je sve bolji, a put nije prezahtjevan. Nakon nešto manje od 3 sata dolazimo na Grintavec, najviši vrh Kamniških alpi, sa kojeg je nezaboravan pogled na okolne vrhove Kočna, Storžić, Skuta. Ojstrica, Planjava, Velika planina, na sjeveru se vidi i Grosglockner. Povratak do Cojzove koče je istim putem u koju bi trebali dići oko podne. Nakon ručka i većeg odmora predviđen je silazak sa planine. Dolazak na Krk je u kasnijim večernjim satima.
Oprema: gojzerice, štapovi, 2-3 litre vode, zaštita od sunca ☼ (krema, kapa naočale), vjetrovka, ljetna vreća za spavanje, baterija, hrana za 2 dana…
Napomene:
▲ Vinjeta 15€
▲troškovi: spavanje 8 EUR, posteljina 2 EUR, večera/ručak, veliko pivo, gorivo
▲ ruksak planinarke ne teži od 8 kg, a planinara ne teži od 10 kg
▲ izlet je na vlastitu odgovornost

 
Vođa puta: Zoran Sekovanić 098 624 366