Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Grižane - Medviđak 03.03.12.

Medviđak (1027m)

Slike Stjepan

Slike Dragan N.


Broj izleta: 90

Mjesto i vrijeme okupljanja: Grižane, 8.30 sati

Prijevoz: automobilima ili autobusom

Smjer po Stazi litica, Zelenoj stazi i Stazi kamenih stupi:
Grupa A: Grižane (248m)-vidikovac Pridva, Klamaruša-V.Tić-Medviđak i povratak stazom kamenih stupi put Lučca
Grupa B: Grižane (248m) - vidikovac Pridva, Klamaruša i povratak stazom kamenih stupi put Lučca

Težina puta: srednje težak, na nekim mjestima strm i kamenit - uzeti štapove!

Trajanje hoda: grupa A oko 6 sati, grupa B oko 4 sata

Vodiči PD Strilež: za grupu A Feri (098 380 623) , za grupu B Zvonko (099 3844 252)

 

Medviđak (1027m) je vrh na granici Gorskog kotara i Primorja, uzdignut na gornjem rubu strme padine koja se spušta prema Vinodolu. Iako je 100 m niži od obližnjeg Kobiljaka, privlačniji je od njega jer omogućava lijep vidik. Osim toga, vrh Medviđaka je kamenita glavica stožastog oblika, dobro uočljiva s morske strane i iz Gorskog kotara. Sjeverna mu je strana pokrivena šumom, a južna gola i izložena suncu. Taj labirint šume i krša nekoć je bio dobro stanište medvjeda pa je vrh vjerojatno po njima i dobio ime. Osim imena Medviđak, mogu se čuti i varijante Medveđak i Medvejak. Medviđak je vrh na granici Gorskog kotara i Primorja, uzdignut na gornjem rubu strme padine koja se spušta prema Vinodolu. Iako je 100 m niži od obližnjeg Kobiljaka, privlačniji je od njega jer omogućava lijep vidik. Osim toga, vrh Medviđaka je kamenita glavica stožastog oblika, dobro uočljiva s morske strane i iz Gorskog kotara. Sjeverna mu je strana pokrivena šumom, a južna gola i izložena suncu. Taj labirint šume i krša nekoć je bio dobro stanište medvjeda pa je vrh vjerojatno po njima i dobio ime. Osim imena Medviđak, mogu se čuti i varijante Medveđak i Medvejak.

"Staza kamenih stupi" je "oživljeni" stari put kroz brdo Klamarušu, koji se nadvio nad selo Baretići u blizini Grižana, a koji je u minulim vremenima bio jedna od poveznica naseljenih mjesta sa šumskim predjelima. Duž staze otkriva se prekrasan krajolik, te prirodni i kulturno-povijesni spomenici (sakralni objekti, gradina...). Riječ je o kružnoj stazi koja počinje i završava u centru Grižana. Duga je oko 10-ak kilometara, savladava 380 m visinske razlike, a na njoj se nalazi preko 1.300 isklesanih ili ugrađenih u stijene kamenih stepenica (stupi). Staza je stoga, osim turističkog, također i rekreativnog karaktera, a svaki posjetitelj koji je prođe saznat će i zanimljive priče iz ne tako daleke povijesti kada je bila jedna od glavnih poveznica između šumskih predjela i spomenutih mjesta. Njome su, ali i drugim stazama na tom području (Zabral, Bačvica...), stanovnici vinodolskih sela nosili grožđe, smokve i trešnje, u II. svjetskom ratu i sol, te ih na području Gorskog kotara mijenjali za žito, krumpir i grah. Staza ulazi i u selo Gobići, inače rodno mjesto proslavljenog hrvatskog slikara minijatura Julija Klovića, u svijetu zvanog Michelangelo minijatura. Nakon obilaska Klovićeva kraja, staza se penje do usjeka brda Klamaruše, gdje se nalaze dvije atraktivne špilje: Karlova peć gornja i donja, a izlazi na sam vrh planine na oko 600 metara nadmorske visine. Tu se nadovezuje na postojeću planinarsku stazu Litica prema vidikovcu Pridva, te se otuda s druge strane vraća prema mjestu Grižane, gdje rekreativno-poučni izlet i počinje.

Oprema: Primjerena odjeća za planinarenje, gojzerice, štapovi, okrepa, dovoljno vode, planinarska, zdrastvena i osobna iskaznica.

Cijena izleta: Ukupna cijena za prijevoz busom iznosi 900kn, a ovisi o broju sudionika, isto kao i cijena ručka.

Izlet na vlastitu odgovornost!