Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Srednji Velebit 07.06.12.

 

Slike Dragan N.

Slike Vilma

Slike Stjepan

 

SREDNJI VELEBIT

VISIBABA ( 1160 m )    I    BAČIĆ KUK ( 1340 m )

 

Br. izleta: 92

Datum: 07.06.2012. ( četvrtak – blagdan )

Prijevoz: autobus

Polazak: u 6,00 sati s autobusne stanice Krk – 6,45 benzinska pumpa Tifon

Planinarska tura: Dabarska kosa (943 m) – Visibaba (1160 m) – Bačić Kosa (1090 m) – Ripinovac -

-  Bačić kuk (1304 m) – Bačić Duliba (960 m) – Došen Dabar – Ravni Dabar (723 m)

Trajanje hoda: 5 sati ( s odmorima ukupno 7-8 sati)

Težina puta: uglavnom lagana označena staza,  zadnjih 5 minuta uspona na vrh Bačić kuka zahtjevno

Vodiči: Diana Matešić ( 098 425793 ) i Ibro Veletanlić ( 091 7941091)

 

Opis puta: Vožnja do Karlobaga uz kratkotrajno zaustavljanje u Senju za jutarnju kavu ili svježe pecivo. Nakon Karlobaga skrećemo s magistrale i krećemo prema Dabarskoj Kosi (943m). S Dabarske kose se širi prekrasan vidik na kvarnerske otoke i Pag, a s druge strane na prostranu krašku udolinu Ravni Dabar, okruženu slikovitim kamenim kukovima najrazličitijih oblika koji sve više privlače mlade alpiniste.

Tu započinje naša planinarska tura Premužićevom stazom , koju nakon 20 min napuštamo i počinje uspon na Visibabu (1160m). Nakon 50 minuta laganog uspona stižemo na vrh, odmaramo se i uživamo u prekrasnim vidicima. Nakon 20 min silaska dolazimo do ruševina bivše planinarske kuće, put nas dalje vodi bukovom šumom i  za 30-tak minuta stižemo na Ripinovac – raskršće za Budakovo brdo, Bačić Dulibu i Bačić Kuk. Nakon kraćeg predaha započinje strmi uspon 25 min do zaklonjenog dolca među vršnim stijenama gdje se nalazi upisna knjiga i planinarski žig. Od dolca put se strmo uspinje između stijena do mjesta s vidikom. Zadnjih 5 minuta uspona do vrha je zahtjevno – jedna kratka sajla i klin jedino su osiguranje po stijeni.

Bačić kuk (1304 m) je najviši i najsjeverniji kuk u nazubljenom nizu Dabarskih kukova. S vrha koji ima oblik izduženog kamenog grebena pruža se nenadmašan vidik na Dabarske kukove koji u dužini od 10 km strše iz šumskog zelenila, pružajući se u jugoistočnom smjeru prema Baškim Oštarijama.

Nakon dužeg odmora, fotografiranja i uživanja u prekrasnim vidicima spuštamo se natrag do raskršća, te za otprilike 1 sat stižemo do  Bačić Dulibe (860m). Prema riječima Poljaka „vjerojatno najljepša duliba na Velebitu koja se sastoji od krasnih litica okruženih s triju strana šumom, a četvrte kulisom bizarnih kukova od kojih je svaki za sebe posebna cjelina. Veličanstven vidik!  Najljepši je i najviši Bačić kuk (zvan još i Samogred) “ .

Put nas dalje vodi u Došen Dabar pokraj ruševina kuća, (zaselak je raseljen krajem 60-tih godina), pokraj sačuvane cisterne i dalje na krševito sedlo između Čeline i Rujičina Kuka i za 90 min stižemo u planinarski dom Ravni Dabar (723m). Nekadašnje su seoske kuće nakon raseljavanja posve propale, ali je ostala sačuvana školska zgrada koja je preuređena u planinarski dom.

Slijedi zasluženi odmor i okrjepa ( moramo nagovoriti domara da nam pripremi svoju čuvenu kalju s janjetinom)

Oprema: primjerena planinarska odjeća i obuća, planinarska, zdravstvena i osobna iskaznica

Cijena prijevoza: 80 kn (na bazi 30 putnika)

Prijave: Diana Matešić ( 098 425 793 ),  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Izlet je na vlastitu odgovornost !

Tu započinje naša planinarska tura Premužićevom stazom , koju nakon 20 min napuštamo i počinje uspon na