Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Rab 16.09.12.

 

Slike Dragan N.

Slike France

Slike Stjepan

 

OTOK RAB – GEO PARK & KAMENJAK

Broj izleta: 95

Datum: 16. rujan 2012. (nedjelja)

Mjesto okupljanja: Trajektno pristanište Valbiska (trajekt polazi za Lopar u 7.45!! karte kupiti na vrijeme). Automobile ostavljamo u Valbiski uz malo snalažjivosti da se izbjegne plaćanje parkiranja J.

Prijevoz: Kupiti karte na naplatnoj kućici. Otočani uz predočenje osobne iskaznice plaćaju 10 kuna, ostali 37 kuna. Vožnja trajektom traje ~ 1.30 h.

Težina puta: Lagan, dobro obilježen put. Problem bi mogla predstavljati vrućina zato se treba primjereno zaštititi i ponijeti dosta vode. Trajanje hoda ~ 6-7 sati za kompletnu rutu. Grupa koja se ne penje na Kamenjak  ~ 3-4 sata.

Vodič : Dragan Nišler (098 1873 209)

Opis puta: Dolaskom u Lopar (oko 9.15 h)  krećemo prema auto kampu San Marino na čijem se izlazu nalazi početak Premužićeve poučne staze. Prolazimo samo jednim dijelom, obilazak kompletne rute oduzeo bi nam previše vremena. Staza završava u Supetarskoj Dragi. Spuštamo se do romaničke crkve Sv. Petra koja je najstarija rapska crkva, sagrađena 1059. Godine. Crkva, uz koju je nekada postojao najstariji benediktinski samostan, jedna je od najsačuvanijih crkava u izvornom obliku na istočnoj obali Jadrana, sagrađena kao trobrodna bazilika i nedavno je restaurirana. Tu se ukrcavamo na autobus koji nas vozi u Mundanije na početak uspona prema Kamenjaku. Oni koji ne žele pješačiti do vrha, mogu produžiti autobusom do grada Raba, razgledati grad i okupati se ako to žele. Ostali nastavljaju uspon prema najvišem vrhu otoka Raba, Kamenjaku. S vrha na kojem se nalazi odašiljač (ima i žig) pruža se pogled na Velebit, velebitski kanal i otoke. Grad Rab nije vidljiv s vrha. Vraćamo se  drugim putem na stazu s koje smo krenuli na vrh i spuštamo se u sam grad (uspon+silazak ~ 3 h). Trebali bi imati dovoljno vremena za odmor, razgledavanje grada i kupanje prema želji. Autobus polazi s kolodvora u 17.45h i vozi nas do trajektnog pristaništa u Loparu. Tu se opet kupuju karte za trajekt. Trajekt polazi u 18.30 h i dolazi u Valbisku ~ u 20.00 h

Oprema: Primjerena odjeća za planinarenje, gojzerice, štapovi, kupaće gaćice, ručnici, okrepa, dovoljno vode, planinarska, zdrastvena i osobna iskaznica.

Izlet je na vlastitu odgovornost!

Cijena izleta:    Svatko za sebe kupuje karte za trajekt. Autobus je u najmu i cijena po osobi ovisiti će o broju izletnika. Uz pretpostavku da ih je 22, iznos bi bio 50 kuna po osobi. (10+50+10 =70 kuna za otočane, 37+50+37=124 kune za one van otoka).

Konačan program izleta biti će poznat tek na sastanku!