Planinarsko društvo Obzova

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Dobrodošli

obzova no bgOvdje možete naći sve informacije vezane uz rad društva, pogledati na kojim smo izletima do sada bili i kako smo se proveli te koji su nam izleti i projekti u planu u budućnosti.

Posljednji izlet

 

21.02. Žbevnica

 

 

Nadolazeći izlet

Hercegovina 25.06. - 28.06.15.

Slike Zoran Uzelac

 IZLET U BOSNU I HERCEGOVINU

NA RAMSKO JEZERO I OKOLNE PLANINE

(25. – 28. 6. 2015.)

 

PROGRAM  IZLETA:

Četvrtak 25. 6. – Polazak iz Rijeke unajmljenim autobusom: 0:15 sati Jelačićev trg, 0:30 sati Krčki most, 0:45 sati Crikvenica. Nastavak u pravcu Senja, Žute Lokve pa autocestom Dalmatina do bosansko-hercegovačke granice i dalje do Buškog jezera. U Podgradini susret s vodičima iz PD Kamešnica Livno. Nakon doručka i kraćeg druženja s domaćinima krećemo na planinarenje.

A grupa ide na Kamešnicu, vrh Konj (1900 m). Staza vodi od planinarskog doma u Podgradini (734 m) kroz nisko raslinje i makiju pa dalje kroz bukovu šumu, uz potok koji nastaje od dva vrela pored kojih prolazimo. Na pola puta do vrha nalazi se planinarska kuća Pešino vrilo (1400 m), a potom staza skreće desno i vodi na Golu Kosu, mjesto s kojeg se pruža prekrasan pogled na Buško jezero. Put nastavlja grebenom Kamešnice bez šume i niskog raslinja i nakon 4 sata laganog hoda stiže se do vrha Konj (1856 m). Tu se može uživati u pogledu prema Jadranskom moru i otocima, a s druge strane prema Livanjskom polju i vrhovima kojima je Kamešnica okružena.

B grupa ide na Tušnicu, vrh Vitrenik (1697 m). Početna točka uspona je mjesto Prisoje (782 m) na obali Buškog jezera. Makadamska cesta prolazi niskom makijom koja ne daje gotovo nikakvu hladovinu. Cijelo vrijeme jasno je vidljiv cilj. Uspon je jako atraktivan jer stalno pruža prekrasne nesmetane vidike na Buško jezero i okolne planine. Vrijeme uspona 3 sata.

Nakon planinarenja ručak/večera u Podgradini i nastavak puta prema Rami. Dolazak u večernjim satima i smještaj u Etno selu Remić.

Petak 26. 6. – Nakon doručka krećemo s planinarima HPD Rama na Radušu, planinu koja predstavlja prirodnu granicu između Hercegovine i Bosne. Za Radušu kažu da je bila ispresijecana „duhanskim putovima“ kojima se prenosio duhan iz Hercegovine u Bosnu.

Autobusom dolazimo do živopisnog planinskog sela Zahum (1224 m) koje je zadržalo svoju autentičnost do današnjih dana. Pješačenje započinjemo od spomen doma Divi Grabovčevoj i idemo makadamskim putem skoro do samog vrha. Cijelim putem možemo uživati u pogledima na Ljubušu, Vran (na kojem smo bili lani) i u daljini Čvrsnicu (na kojoj nas je lani dočekao snijeg). S malo veće visine otvara se pogled na Ramsko jezero i na zapad prema Kupresu, Malovanu, Vitorogu, Cincaru…

Ispod vrha nalaze se prirodni fenomeni – kraška jezera Veliko, Raduško ili Rumbočko jezero, dominiraju prostrane livade s gustom planinskom travom i niska klekovina. Makadamski put završava 50 metara ispod vrha Idovac (1956 m) do kojega dalje vodi uska pješačka staza. Za ovaj vrh kažu da je jedan od najljepših vidikovaca u BiH, a ništa manje atraktivan nije ni spust prema Ramskom jezeru jer cijelim putem pruža neponovljive prizore.

Nakon planinarenja večera u etno selu Remić i noćenje.

Subota 27. 6. _ Nakon doručka predviđen je uspon na Ljubušu. Nju opisuju kao „planinu s mjesečevim reljefom“ jer je građena od vapnenca, razvijeni su kraški oblici, pretežno bez šumskog pokrova s prostranim pašnjacima.

Autobusom dolazimo do polazne točke između Rame i Tomislavgrada. Prolazimo nepreglednim pašnjacima Ljubuše, pored bunara, stećaka, pastirskih kućica… Uspon do najvišeg vrha (Velika Ljubuša ili Crnovrh (1797 m) traje minimalno 4-5 sati, kažu naši domaćini iz HPD Rama. Kako se budemo uspinjali, vidici na Radušu, Ravanjsko polje, Vranicu, Ramsko jezero, Vran, Malovan itd. bit će sve ljepši.

Nakon planinarenja večera, druženje i noćenje u etno selu Remić.

Za one kojima su ture prenaporne, vodiči HPD Rama mogu organizirati kraću turu prema željama i kondiciji planinara. 

Nedjelja 28. 6.  Nakon doručka krećemo u turistički obilazak Ramskog jezera koje je nastalo kao rezultat potapanja korita rijeke Rame 1968. Njegova maksimalna dužina je 12 kilometara, površina oko 1500 ha, najveća dubina oko 95 metara, dok su oscilacije vode i do 55 m. Okruženo strmim  vijencem planinskih masiva Raduše, Makljena, Ljubuše i Vrana. Posjetit ćemo i kompleks Franjevačkog samostana (crkva, muzej, galerija i galerija na otvorenome) te posjetiti branu HE Rama.

CIJENA PRIJEVOZA: 400,00 KN

U cijenu prijevoza uključeno je:

·         prijevoz modernim autobusom Rijeka – Buško jezero – Rama – Rijeka

·         putno osiguranje, osiguranje prtljage, vođenje izleta

·         planinarski vodiči.

CIJENA SMJEŠTAJA I OSTALOG: 450,00 KN

U cijenu smještaja i ostalog uključeno je:

·         tri polupansiona (doručak, večera)

·         noćenje u Etno selu Remić

U cijenu nije uključeno:

·         ulaznica u muzej (3KM).

PLANINARSKA OPREMA ZA PLANINARSKU TURU: standardna planinarska oprema za visokogorje u ljetnom razdoblju: manji ruksak za ture, čvrste planinarske cipele, vjetrovka, košulja, brzosušeće majice, softshell, flis, zaštita od sunca i vjetra, duge hlače, pokrivalo za glavu, rukavice, osobna apoteka, prva pomoć, lončić, pribor za jelo, teleskopski hodački štapovi, baterijska svjetiljka. Predvidjeti hranu za ture i 2,5 litre pića.

PRTLJAGA : osobnu prtljagu za putovanje spakirati u putnu torbu ili kovčeg, ponijeti manji ruksak za 1-dnevnu planinarsku turu, dokumente i novac zasebno (za put u BiH dovoljna je osobna iskaznica ili putovnica), predvidjeti hranu i piće za putovanje. Poželjno ponijeti udobnu obuću za put i pješačenje po turističkim lokalitetima (trekking tenisice).

Odazivom na planinarski izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke

uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu

odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa

vodiča.

Napomena:

U slučaju objektivnih okolnosti na terenu moguća je promjena u programu putovanja i planu puta.

Organizator zadržava pravo na promjenu cijene ukoliko se promijeni cijena smještaja i prijevoza te ako dođe do značajnije tečajne razlike kune i konvertibilne marke.

Službeni organizator putovanja:

VIA - turistička agencija

Zgrada Jadrolinije Riva 16 (međukat) 51000 Rijeka, Hrvatska

tel/fax. +385 51 331 941e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Plaćanje za smještaj i ostalog: tijekom izleta

Otkazivanje izleta od strane učesnika može se izvršiti do 30 dana prije polaska, a nakon toga zadržavamo pravo na obeštećenje prijevoza u vrijednosti od 400,00 kuna ili naći zamjenu.

Organizator izleta:                                                                                     

Diana Matešić (PD Obzova)                                                  

mob. 098 425 793                                             

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.