Planinarsko društvo Obzova

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Dobrodošli

obzova no bgOvdje možete naći sve informacije vezane uz rad društva, pogledati na kojim smo izletima do sada bili i kako smo se proveli te koji su nam izleti i projekti u planu u budućnosti.

Posljednji izlet

 

21.02. Žbevnica

 

 

Nadolazeći izlet

Vela i Mala luka - Baška Outdoor festival 18.10.15.

BAŠKA OUTDOOR FESTIVAL 2015.

Planinarski izlet Baška –Vela i Mala Luka 18.10.2015.

Organizator: PD Obzova otok Krk – vodič Stjepan Janeković

Mjesto i vrijeme okupljanja: Trajektno pristanište kod zgrade Općine Baška u 9.00 sati.

Polazak: Trajektno pristanište-Kricin- plaža Bunculuka-plaža Vela Vrženica-kanjon Vela Vrženica-raskršće staza u kanjonu-vidikovac Rebica-Vela Luka-lokalitet Corinthia-lokalitet Mala Luka.

Povratak: Istim putem do raskršća u kanjonu, a zatim prema Lubininu-plaža Bunculuka-Kricintrajektno pristanište.

Dužina puta iznosi ~ 15 km, odnosno 5-6 sati hoda. Ruta izleta ucrtana je na karti „Outdoor BaškaPunat-Stara Baška.“

Napomena: Dio puta koji vodi kroz kanjon Vela Vrženica na pojedinim mjestima iziskuje korištenje ruku prilikom penjanja po stijenama i iz tog razloga je vrlo zahtjevan.

Uvala Vela Luka nalazi se na krajnjem jugoistoku otoka Krka, na morskom putu iz Baške prema Senju. Duga je oko 1,8 km, a široka oko 400 metara. S jugoistočne strane zatvara ju rt Sokol. Na kraju uvale je velika pješćana plaža. Osim morem, do uvale se može doći i stazama iz Baške. Staza je duga oko 6 km te se uzdiže na 300-tinjak metara visine, a potom spušta do mora. Staze su vrlo interesantne zbog velikog broja krških fenomena ( kanjoni, klisure ), mnoštva stoljećima rađenih pastirskih suhozida te puno panoramskih vidikovaca na Bašku, otok Prvić, Senjska vrata te Velu i Malu Luku. Na području između Vele i Male Luke, koje se naziva Bosar, u antici je postojalo rimsko naselje. Na brdu ponad ostataka tog naselja su i ruševine bizantske utvrde (Corinthia) iz vremena cara Justinijana (6. st.). Od naselja su ostale tek nakupine kamenja koje upućuju na razmještaj nekadašnjih kuća i zgrada. Na području Bosar su ruševine crkvice sv. Nikole koja se prvi put spominje 1426. godine. Već 1590. godine je u lošem stanju, a 1603. godine se spominje da je bez oltara i krova. Danas postoje još uvijek svi zidovi pa i apsida. Uvala Vela i susjedna Mala Luka smatraju se jednima od najljepših uvala na Jadranu. 

Oprema: čvrsta obuća štapovi dovoljno tekućine kabanica osobna, planinarska i zdravstvena iskaznica karta šetnica-poželjno

Izlet je na vlastitu odgovornost! 

Zainteresirani za izlet mogu se prijaviti na e-mail PD Obzova; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Informacije:

http://www.pd-obzova.hr/

https://hr-hr.facebook.com/pdobzovakrk

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika izlet se otkazuje!