Planinarsko društvo Obzova

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Dobrodošli

obzova no bgOvdje možete naći sve informacije vezane uz rad društva, pogledati na kojim smo izletima do sada bili i kako smo se proveli te koji su nam izleti i projekti u planu u budućnosti.

Posljednji izlet

 

21.02. Žbevnica

 

 

Nadolazeći izlet

Cres 15.11.15.

Slike Stjepan

Slike Dragan

IZLET NA CRES

KRUŽNA STAZA TRAMONTANA:

BELI, KAMP BRAJDI – BELI – PETRIČEVI – ROSULJA – IVANJE – KOSMAČEV – BELI

Datum: 15. studeni 2015

Dan: nedjelja

Mjesto i vrijeme okupljanja : Malinska, lukobran kraj pošte; 7,45 h

Prijevoz: katamaran Aquavision, trajanje vožnje do Cresa cca 1 sat

Početak pješačenja, autocamp Beli

Smjer: Beli – Selo Petričevi – Selo Ivanje – Beli

Trajanje hoda 4-5 sati laganog hoda, povratak iz Belog sa katamaranom oko 16,30 h

Vodiči : Zlatko Pavić i Stjepan Janeković

Oprema, hrana, piće, iskaznice i drugo uobičajeno

Cijena prijevoza katamaranom u oba smjera 1.500 kn bez obzira na broj izletnika

Naš će izlet započeti ukrcajem u turistički katamaran za promatranje podmorja Aquvavision na rivi u Malinskoj, vlasnik Tibor  Koči iz Malinske.  Nakon vožnje po moru u trajanju cca 1 sat pristajemo na lukobran u Belom. Pješačenje po Tramontani započinjemo u autokampu Beli, te nakon strmog uspona po asfaltiranom putu za dvadesetak minuta dolazimo do Belog gdje započinje kružna „ zelena staza „  do gotovo napuštenog sela Ivanje ( ima tri stalna stanovnika ). Nakon dva i pol sata pješačenja laganim usponom kamenitom stazom I bijelom cestom u smjeru sjevera stižemo do  sela Ivanje. 

U selu Ivanje koje je krajnja točka našeg izleta  nakon odmara I okrepe od pola sata vraćamo se drugom zapadnijom stazom ( kolski put ) u smjeru juga prema Belom. Prva kuća na koju nailazimo u Belom je pansion Tramuntana gdje uz ljubazno osoblje po povoljnim cijenama možemo blagovati i ugasiti žeđ. Poslije druženja u Tramontani spuštamo se do lučice u autokampu Beli gdje nas čeka katamaran Aquavision za povratak morem u Malinsku.

TRAMUNTANA obuhvaća 1/5 ukupne površine sjeverne strane otoka Cresa, sa svojim visokim i strmim obalama, od 200 do 300 m. To je kraj sa rijetkim naseljima i oskudnom vegetacijom i velikim kraškim pašnjacima, gdje danas slobodno pasu polu divlje ovce. To je oaza jedne skoro nedirnute divlje prirode. Šumoviti dio Tramuntane nalazi se na sjeveroistoku otoka, čija površina predstavlja iznimno vrijednu prirodnu baštinu.

Ovaj šumoviti dio pretežito čine šume visokih hrastova, grabova i kestenova (divljih maruna).

Tramuntana je danas napuštena, vidljivu su ostaci napuštenih sela i pastirskih stanova. Prije 60,70 godina tu je obitavalo cca 1.500 žitelja, danas obitava cca stotinjak. Za vrijeme ljeta kada se vrate stanovnici koji su otišli trbuhom za kruhom i turisti koji dolaze na more, onda ovaj kraj izgleda kao prije. Najveći vrh Tramontane je brdo Sis 638 m nadmorske visine.

Napomena :  U slučaju nepovoljnih  maritimnih uvjeta za plovidbu morem, izlet će se započeti na trajeku u luci  Valbiska sa polaskom u 9,15 s. Prijevoz po Cresu iz Meraga do Belog organizirati će se mini busom. Na području trajektne luke Valbiska cijelodnevno parkiranje osobnog automobile naplaćuje se 50 kn. Cijenu prijevoza mini busom javiti ćemo naknadno.