Planinarsko društvo Obzova

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Dobrodošli

obzova no bgOvdje možete naći sve informacije vezane uz rad društva, pogledati na kojim smo izletima do sada bili i kako smo se proveli te koji su nam izleti i projekti u planu u budućnosti.

Posljednji izlet

 

21.02. Žbevnica

 

 

Nadolazeći izlet

Staza kamenih stupi - Crikveničko zaleđe 05.12.15.

Datum: 5.12.2015. (subota)
 
Prijevoz: autobus (cijena 60 kn)
 
Polazak: u 7:00 sati s autobusne stanice Krk – 7:15 Plodine (Malinska) – 7:25 Kijac – 7:40 Omišalj
 
Vodiči: Diana Matešić i Marijana Mužević (PD Strilež)
 
"Staza kamenih stupi" je "oživljeni" stari put kroz brdo Klamarušu, koji se nadvio nad selo Baretići u blizini Grižana. U minulim vremenima put je spajao naseljena mjesta uz obalu sa šumskim predjelima u zaleđu. Duž staze otkriva se prekrasan krajolik, te prirodni i kulturno-povijesni spomenici (sakralni objekti, gradina...). Riječ je o kružnoj stazi koja počinje i završava u centru Grižana. Duga je oko 10-ak kilometara, savladava 380 m visinske razlike, a na njoj se nalazi preko 1.300 isklesanih ili ugrađenih u stijene kamenih stepenica (stupi). Staza ulazi i u selo Gobići, inače rodno mjesto proslavljenog hrvatskog slikara minijatura Julija Klovića, u svijetu zvanog Michelangelo minijatura. Nakon obilaska Klovićeva kraja, staza se penje do usjeka brda Klamaruše, gdje se nalaze dvije atraktivne špilje: Karlova peć gornja i donja, a izlazi na sam vrh planine na oko 600 metara nadmorske visine. Tu se nadovezuje na postojeću planinarsku stazu Litica prema vidikovcu Pridva, te se otuda s druge strane vraća prema mjestu Grižane, gdje rekreativno-poučni izlet i počinje.
 
Plan puta: Iz Krka krećemo u pravcu Crikvenice i dalje do Grižana. Nakon kraće pauze za kavu posjetit ćemo muzej Julija Klovića (ulaz 30 kn), a nakon toga krećemo na Stazu kamenih stupi. Za kružni obilazak nam treba 5 – 6 sati. Nakon obilaska staze planiramo prošetati Crikvenicom, pa uz kuhano vino, kobasice i božićne slastice uživati u zabavnom programu Adventskog parka.
 
Oprema: primjerena planinarska odjeća i obuća, planinarska, zdravstvena i osobna iskaznica
 
Prijave: Diana Matešić ( 098 425 793 ), This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 
Prijavom na izlet, svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.
U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, moguće su promjene plana ili potpuno otkazivanje izleta.