Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Osoršćica 28.04.18.

Slike Dragan

Slike Stjepan

Slike Marija

IZLET NA OSORŠĆICU 28.04.2018. (subota)

najviši vrh Televrina na 588 mnv

Mjesto okupljanja: Trajektna luka Valbiska

Vrijeme okupljanja: do 7.05. sati. Trajekt isplovljava u 7.15. sati!

Prijevoz:  Do trajektne luke dolazi se osobnim vozilima koje ostavljamo u luci ( parkirališta se još ne naplaćuju!). Trajektom se dolazi u luku Merag gdje se ukrcavamo u autobus koji nas čeka i vozi do mjesta Nerezine na otoku Lošinju. Nakon povratka s Osoršćice autobus nas iz Osora vozi u Merag. Trajekt za Valbisku isplovljava u 17.30. sati

Važno!

Povlaštena karta za trajekt može se kupiti samo uz predočenje „otočne iskaznice“. Cijena povlaštene karte iznosi 9 kuna u jednom smjeru, dok je puna cijena karte 15 kuna u jednom smjeru. Umirovljenici i osobe starije od 65 godina imaju besplatan prijevoz, ali samo uz predočenje „otočne iskaznice“. Ista se može izraditi u bilo kojoj pošti na otoku Krku. Rok izrade je 5-7 dana i treba priložiti fotografiju  veličine kao kod izrade osobne iskaznice. Izrada prve iskaznice za fizčku osobu ne naplaćuje se.

Preporuča se u Valbiski odmah kupiti povratnu kartu.

Trajanje hoda: Zajedno s odmorima 6-7 sati. Visinska razlika Nerezine (razina mora) do vrha Televrina iznosi 588 m. Sveukupna duljina puta ~ 14-15 km.

Cijena izleta:  Ovisno o broju putnika. Za 30 osoba cijena  je 40 kuna.

Vodič i prijave: Dragan Nišler,  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , 098/1873209

Važno! Mole se svi zainteresirani da se prijave najkasnije do četvrtka 26.04. kako bi se potvrdio najam autobusa.

Opis izleta: Po mnogima Osoršćica je najljepša hrvatska otočna planina. To je greben koji se pruža od Ćunskog polja s južne strane do rta Osor na krajnjem sjeveru otoka. Najviši vrh je Televrina na kojem se nalazi geodetski stup. Pogled s njega nije toliko atraktivan zbog drveća koje zaklanja vidik. Najljepši vidici pružaju se s nešto nižeg vrha sv. Mikula na kojem se nalazi istoimena zavjetna crkvica iz 14. stoljeća. S njega se, kao što je napisao Branko Fučić, pruža vidik na stvaranje svijeta. U idealnim vremenskim uvjetima za jasnih dana nakon bure, pogled seže do Apenina, preko Istre do Dolomita i Julijskih Alpi, a za Kvarnerom do Risnjaka i Gorskog kotara te obuhvaća otočje sjevernog Jadrana i veličanstveni Velebit u cijeloj njegovoj duljini.

Nakon spuštanja s vrha Televrina put vodi prema planinarskom domu Sv. Gaudent. To je nekadašnja talijanska vojna karaula koju je u planinarski dom preuredio HPD Osorščica iz Malog Lošinja. Dom je ljeti otvoren svaki dan, a za lijepa vremena , u dogovoru s domarom, otvoren je preko vikenda i van ljetne sezone.  Nedaleko staze koja vodi prema domu nalazi se omanja spilja u kojoj je prema legendi živio sveti Gaudencije osorski biskup. Ogorčen pokvarenošću svojih sugrađana napustio je biskupsku službu i povukao se u planinu postavši pustinjak. No ni ovdje nije imao mira jer su ga stalno uznemiravale zmije otrovnice. Kad to više nije mogao podnositi prokleo ih je i zato danas na otocima Cresko-lošinjskog arhipelaga nema otrovnih zmija.  

Oprema:  Primjerena odjeća za planinarenje, gojzerice, štapovi, okrepa, dovoljno vode, planinarska, zdrastvena i osobna iskaznica.

U slučaju lošeg vremena izlet se odgađa.

Izlet je na vlastitu odgovornost!!