Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Žbevnica 10.06.18.

Slike Dragan

ŽBEVNICA (1014 mnv) visinska razlika 623 metara

Datum: 10. lipanj 2018. (nedjelja)

Prijevoz: autobusom, kreće iz Krka u 7.30 h, Malinska 7.45., Njivice 8.00., Omišalj 8.10., Vrata Jadrana 8.35. sati.      Povratak u grad Krk ~19.30.

Trajanje hoda: Počekaji - Slum – Brest - Planinarska kuća - Žbevnica - Sveukupno 6-7 sati hoda.   Tko ne želi ići do vrha može ostati čekati kod planinarske kuće.

Težina puta: Većinom lagan, ne baš dobro označen put uz kraće zahtjevnije dionice (strmi usponi prvih i zadnjih 30 minuta).

Cijena: Ovisno o broju planinara ( ~ 80 kuna)

Vodič : Dragan Nišler                       (098 1873 209)                       This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.         

Opis puta: Nakon prijelaza željezničke pruge od zadnje kuće markacija vodi oštrim kratkim zavojima do prijevoja i ruba borove šume, a dalje se makadamom blago spušta do napola pustog sela Slum (502 mnv). Zanimljiva je prastara lipa kraj crkve sv. Mateja od čijeg je debla ostala gotovo samo kora. Iz Sluma se markacija preko polja, pa šumom uspinje prema sličnom selu Brest i na nekoliko mjesta siječe asfaltiranu prometnicu. Selo se nalazi na južnom obronku Žbevnice na 680 mnv. Za razliku od bezvodnog Sluma, područje oko Bresta obiluje izvorima. Na kraju sela nalazi se izvor pitke vode. Izlazeći iz Bresta putokaz ukazuje na markiranu stazu koja se strmo uspinje prema planinarskoj kući Žbevnica (851 mnv). Od planinarske kuće markacija oštro vodi serpentinama kroz šumu do vršnog travnatog pojasa po kome se za desetak minuta dolazi do vrha označenog kamenom kupom. Drugi, duži prilazni put vodi iz Bresta cestom i livadama polukružno do vrha. Žbevnica je najzapadniji hrvatski vrh viši od tisuću metara (1014m). Pripada Ćićariji i građen je od vapnenca, sa svake strane ima veliku i strmu šumovitu padinu, ali se hrbat diže iznad šumskog pojasa i pokriven je bujnom travom sve do samoga vrha. Porjeklo naziva vrha nepoznato je.
Sam hrbat je zaobljen, širok i predstavlja pravi prirodni botanički vrt. Vrh se izdaleka prepoznaje po malom, umjetnom, kamenitom povišenju, pokriven je pitomom livadom i ne daje dojam visine ali pogled s njega je čudesan. Cijela Istra kao na dlanu od Ćićarije, Plominskog zaljeva, sve do Tršćanskog zaljeva.  Ako puše bura i zrak je bistar u daljini se vide Alpe a još dalje strše talijanski Dolomiti.                                                                                                           

Oprema: Primjerena odjeća za planinarenje, gojzerice, štapovi, okrepa, dovoljno vode,  planinarska, zdrastvena i osobna iskaznica.

Napomene: Prilikom povratka stajemo u Humu gdje će biti organiziran ručak za one koji to žele.

Ponuda u Humskoj konobi nalazi se na linku:

http://www.hum.hr/humskakonoba/Ponuda%20MEnua%20ZA%20FAX1024.jpg

Izlet je na vlastitu odgovornost!