Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Grintovec (SLO) 06.10.18.

Kamniške alpe - Grintovec (2558m)
Datum: 6.10.2018
Dan: subota
Mjesto i vrijeme okupljanja: Tifonova pumpa poslije mosta u 5.00 sati, Vrata Jadrana u 5.30 sati
Smjer: Kamniška BistrIzlet na ica (V Koncu 900m) -Cojzova koča-Gintovec
Težina puta: lagana i srednje teška
Trajanje uspona: oko 5,30 sati od Konca do vrha Grintavca
Visinska razlika: 1658m
 
Opis puta:
Polazimo sa Tifona poslije Krčkog mosta u 5.30. Automobilima nastavljamo preko graničnog prijelaza Rupa i zaustavljamo se na jednoj od benzinskih pumpi kako bi kupili Vinjete. Autoputom prolazimo Ljubljanu sa zapadne strane i silazimo na čvoru Vodice, na cestu za Kaminik. Od Kamnika nastavljamo za Kamnišku Bistricu u kojoj ćemo kratko stati i napuniti boce svježom izvorskom vodom. Nastavljamo autima još 10 minuta po makadamskoj cesti do Konca gdje ćemo ostaviti aute. Ukupno ima oko 3 sata vožnje i 190 km.
Ovdje započinjimo hodanje i usmjeravamo se prema Kokrskom sedlu. Najlakši pristup Grintovecu je upravo ovom trasom i spada među lakše uspone na vrhove veće od 2500m, sa jednim od najlijepših pogleda na okolne planine. Zato je Grintovec prvi znani osvojeni vrh u okviru njemu jednakih. Ostali pristupi su mnogo teži. Također, ovom se trasom svake se godine trči jedna od najjačih brdskih utrka Tek na Grintovec. Put najprije ide blago uzbrdo kroz šumu, a kasnije postaje strmiji, a podloga tvrđa. Savladavanjem uspona otvaraju se vidici na okolne vrhove.
Uskoro dolazimo do klupice gdje ćemo kratko odmoriti. Put nastavlja strmo i ide desno preko neizrazitog grebena koji nas vodi na veliki sipar ispod Kokorskog sedla. Ovo mjesto je zimi izloženo lavinama te ćemo vidjeti porušena stabla. Na izlazu iz kamenog sipara nakon ukupno 3 sata laganog hoda dolazimo do Cojzove koče (1793m) gdje ćemo duže odmoriti. Uspinjući se dolazimo do raskršća za Skutu i po ravnom i travnatom terenu kroz Spodnje jame stižemo do Rampe. Prolazimo raskršće za Kočnu i izlazimo na kamenitu strminu Grintavečke strehe. Pogled je sve bolji, a put nije prezahtjevan. Nakon nešto manje od 3 sata dolazimo na Grintavec, najviši vrh Kamniških alpi, sa kojeg je nezaboravan pogled na okolne vrhove Kočna, Storžić, Skuta. Ojstrica, Planjava, Velika planina, na sjeveru se vidi i Grosglockner. Povratak je istim putem.
Dolazak na Krk je u kasnijim večernjim satima.
 
Oprema: gojzerice, štapovi, 2-3 litre vode, zaštita od sunca ☼ (krema, kapa naočale), vjetrovka, baterija, hrana, osobna i planinarska iskaznica
 
Napomene:
▲ Vinjeta 15 eura, gorivo se dijeli na broj ljudi u autu
▲ Cojzova koča je zatvorena, ima zimsku sobu
 
Prijave vođi puta do 4.10.
Vođa puta: Zoran Sekovanić
098 624 366