Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Kamenjak 24.03.19.

Slike Dragan

VELIKI I MALI KAMENJAK

Datum: 24.03. 2019 (nedjelja)

Prijevoz: Osobni automobili

Mjesto i vrijeme okupljanja: poslije mosta na Tifonu u 8 sati.

Smjer: Krećemo u 8 sati sa Tifona u smjeru starog zaselka Kamenjak (vožnje cca 30 min) na staroj riječkoj cesti Rijeka – Gornje Jelenje (Lujzijani), te zaustavljamo se na proširenju gdje ćemo parkirati aute. Trajanje hoda: cca 5 Težina puta: lagana staza (na nekim dijelovima trebaju ruke)

Vodič i prijava: Dražen Šegić , 091 165 43 15

Opis puta: Kamenjak je mala osamljena skupina strmih vapnenačkih litica što se dižu iz šume iznad istočne strane Grobničkog polja. U tom slikovitom hrptu, koji se pruža u dužinu od 600 m u dinarskom smjeru, ističu se tri vrha - glavni vrh (V. Kamenjak, 837 m), zapadni (685 m, nije planinarski obrađen) i jugoistočni (Mali Kamenjak, 771 m). Ovaj posljednji je najslikovitiji, a pruža i najljepši vidik. Na početku staze krećemo se po makadamskoj cesti otprilike 300 metara, nakon čega se uspinjemo po mulatijeri i serpentinama do vrha. Na vrhu se nalazi žig i upisna knjiga. Vidik se pruža na područje od Obruča do Snježnika, a s južne strane je ograničen šumom. Vraćamo se po mulatijeri i skrećemo na stazu "preko bunkera". Na jednom djelu nam treba pomoć ruku. Dolazimo ispod Malog Kamenjaka te po mulatijeri hodamo do djela gdje ostavljamo ruksake i po vapnenačkoj stijeni penjemo se do vrha koji je ravan te pruža prekrasan pogled na Kvarner. Po mulatijeri se vraćamo na točku polazišta.

Oprema: Standardna planinarska oprema primjerena godišnjem dobu. Gojzerice obavezne.

Sa sobom ponijeti planinarsku, osobnu i zdravstvenu iskaznicu, te dovoljno vode.

U slučaju lošeg vremena (kiša) na dan izleta isti se može odgoditi ili otkazati. Prijavom na izlet svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.