Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Medviđak 31.03.19.

Slike Dragan

Slike Stjepan

 

TRIBALJ – MEDVIĐAK (1027 mnv)

Datum: 31.3.2019.

Dan: Nedjelja

Prijevoz: Autobus

Polazak iz Grada Krka u 9.00. Malinska u 9.15. – Kijac/Njivice u 9.30. – Omišalj – 9.40. – Tifon 9.45.

Važno!!! U noći sa subote na nedjelju počinje ljetno računanje vremena!

Cijena: Ovisno o broju sudionika (~ 50 kuna)

Ručak Konoba Frankopan u Kraljevici. Ponuda i cijene na dan izleta. 

Trajanje hoda: oko 6-7 sati laganog hoda.

Visinska razlika ~ 970 metara

Vodič: Dragan Nišler : 098 18 73 209 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Opis izleta: Prilikom dolaska u Tribalj autobus parkiramo na prostranom platou uz nogometno igralište. Krećemo dobro označenom stazom koja u početku vodi po asfaltiranoj prometnici u duljini od približno 2 km i prolazi kroz zaseoke Tribalj Gornji, Janjevalj i Bašunje Male. U potonjem zaseoku odvaja se planinarska staza koja dalje vodi prema prijevoju i kasnije samom Medviđaku. Ova prva dionica svladava visinsku razliku od ~ 200 metara. Staza se dalje kontinuirano uspinje i prelazi u stari kolni put, dok se sa zapadne strane otvaraju vidici na Vinodol, Velebit, Riječki zaljev, Istru i otoke. Dolazimo do prijevoja na kojem se nalaze ostaci porušenog objekta (bunkera?) i s kojeg se pruža lijepi pogled na primorsku stranu. Nadmorska visina iznosi približno 700 m. Ovdje skrećemo prema unutrašnjosti i gubimo more iz vida. Dolazimo na prostranu visoravan koja prolazi livadama, šumom i kraćim dijelom siječe prometnicu koja vodi dalje u unutrašnjost. Kako se približavamo Medviđaku mijenja se vegetacija i borove zamjenjuje bukova šuma. Ispod samog vrha na visini od oko 900 metara nalazi se prostrana livada na kojoj se mogu odmoriti oni koji se ne žele uspeti do samog vrha. Sam vrh koji se strmo uzdiže visok je 1027 metara i uspon na njega nije težak, ali treba biti oprezan jer se u zadnjih pedesetak metara treba pomagati rukama. Medviđak je kamenita glavica stožastog oblika, dobro uočljiva s morske strane i iz Gorskog kotara. Sjeverna mu je strana pokrivena šumom, a južna gola i izložena suncu. U prošlosti je ovo područje bilo dobro stanište medvjeda, pa je vrh po tome vjerojatno dobio ime. Pogled s njega jako je lijep zahvaljujući izdvojenom položaju. Na vrhu se nalazi metalni žig.

O Triblju: Naselje u vinodolskoj kotlini ( 600 stanovnika) pored umjetnog jezera nastalog za potrebe hidrocentrale Vinodol iz kojeg se rječica Dubračeva uljeva u more kod Crikvenice. Područje Vinodola nastanjeno je od davnina. U blizini Triblja otkrivena je velika starohrvatska nekropola na lokalitetu Starče (VIII.-XI. st.) Krajem 13. stoljeća Vinodol potpada pod vlast krčkih knezova. Područje tadašnjeg Vinodola činili su gradovi: Trsat, Hreljin, Bakar, Grobnik, Drivenik, Belgrad, Bribir, Ledenice i Novi. Upravo u Novom sačinjen je Vinodolski zakonik, najstariji hrvatski cjelovito sačuvani zapis običajnog prava. Hidrocentrala Vinodol pored Triblja, dio većeg hidroenergetskog sustava Vinodol, puštena je u rad 1952. godine (radovi su započeti još 1939. godine). Vodu dobiva iz slivnih područja rijeka Ličanke i Lokvarke (akumulacijska jezera; Bajer, Lepenica, Lokve) koja se sistemom tunela i cjevovoda dovodi s nadmorske visine od približno 700 metara i taj je pad jedan od najviših u hidroelektranama u Europi.

Oprema: Primjerena odjeća za planinarenje, gojzerice, štapovi, okrepa, dovoljno vode, planinarska, zdrastvena i osobna iskaznica.

Cijena izleta: Za prijevoz autobusom cijena ovisi o broju sudionika.

U slučaju nepovoljnog vremena izlet se može i otkazati.

Izlet je na vlastitu odgovornost!!