Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Rab 07.09.19.

 
 
 
KAMENJAK (otok Rab) 408 mnv
Datum: 07.09.2019.
Dan: Subota
Prijevoz : Osobna vozila do Valbiske. Na Rabu autobus.
Polazak: Polazak trajekta iz Valbiske u 7.45 sati. Polazak trajekta iz Lopara u 18.30 sati.
Vožnja trajektom traje ~ 1 sat i 30 minuta u jednom smjeru.
Cijena: Ovisno o broju prijavljenih planinara, pretpostavka oko 40 - 50 kuna za autobus na Rabu, plus troškovi trajektne karte kako je navedeno u nastavku teksta.
Trajanje hoda: približno 6 sati hoda.
Napomena: Navedenoj cijeni treba pridodati cijenu karte za trajekt koju kupuje svatko za sebe u luci Valbiska. Puna cijena iznosi 37 kuna u jednom smjeru, ali osobe s mjestom prebivališta na otoku Krku imaju pravo na 50% popusta. Umirovljenici i osobe starije od 65 godina s prebivalištem na otoku Krku imaju pravo na besplatnu kartu. Uvjet za sve navedeno je posjedovanje važeće „otočne iskaznice“ koju uz osobnu iskaznicu treba predočiti prilikom kupnje karte. Poželjno je odmah kupiti povratnu kartu u luci Valbiska.
Parkiralište u luci Valbiska plaća se 50 kuna po danu za osobno vozilo, zato bi bilo poželjno da se po automobilima rasporedi 4 do 5 osoba.
Ručak: Nije organiziran.
Vodič i prijave: Dragan Nišler : 098 18 73 209 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Opis izleta: Okupljanje sudionika u trajektnoj luci Valbiska, parkiranje automobila i kupovina karte, minimalno 15 minuta prije polaska trajekta za Lopar.
Dolazak u Lopar oko 9.15. sati. Krećemo djelomično kroz samo mjesto, djelomično kroz polja, prema autokampu na čijem zapadnom rubu počinje markirana staza. Krećemo stazom koju je, kao i na Velebitu, projektirao Ante Premužić. Kako se lagano uspinjemo, s naše lijeve strane otkrivaju se vidici na Lopar, rajsku plažu, otoke i Velebit. Nakon nekog vremena more gubimo iz vida i dolazimo na prostranu visoravan s koje se spuštamo prema plodnim poljima između Mundanija i Supetarske Drage.
Ovdje je smještena obnovljena romanička crkva iz 12. stoljeća posvećena Sv. Petru, nekada dio velikog samostanskog kompleksa, ujedno i najbolje očuvana crkva iz tog razdoblja na istočnoj obali Jadrana. Na ovome mjestu odmaramo se malo duže dok po nas ne dođe autobus koji će nas prevesti do naselja Mundanije s kojeg počinje markirana staza prema vrhu Kamenjak. Oni koji to ne žele mogu nastaviti autobusom do grada Raba. Sam uspon nije posebno zahtjevan. Nakon nešto više od sat vremena dolazimo na vrh. S vrha je osobito impresivan vidik preko Velebitskoga kanala na sjeverni Velebit koji se diže iz mora poput dugačkog zida. Ovdje se nalazi i telekomunikacijski objekt na čijoj je ogradi metalni žig HPO.
S vrha se spuštamo makadamsko/asfaltiranom cestom koja prolazi pored ugostiteljskog objekta s ponudom jela i pića. S velike terase pruža se lijep pogled na grad Rab. Uskoro dolazimo na polaznu točku našeg uspona od koje nam treba još ~ 15 minuta do grada Raba. Ovisno o raspoloživom vremenu, tko želi moći će se možda i okupati, prošetati gradom ili nešto pojesti/popiti.
Planirano je da s autobusnog kolodvora u Rabu krenemo prema Loparu u 18.00. sati.
Oprema: Primjerena odjeća za planinarenje,visoke gojzerice, štapovi, okrepa, dovoljno vode, planinarska, zdrastvena i osobna iskaznica. Na glavi imati pokrivalo za zaštitu od sunca i izložene djelove kože zaštićene kremom za sunčanje.
 
Izlet je na vlastitu odgovornost!!
U slučaju nepovoljnog vremena izlet se može i otkazati