Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Tramuntana - Cres 17.10.20.

Slike Dragan

Slike Stjepan

STAZAMA TRAMUNTANE

Datum: 17.10.2020.

Dan: Subota

Prijevoz : Brod

Polazak:  Polazak iz Malinske, pristanište kod zgrade pošte u 8.00. h

Cijena: Ovisno o broju prijavljenih planinara, pretpostavka oko 50 - 60 kuna.

Staza: Nezahtjevna lagana staza. Grupa A ~ 18 km, Grupa B ~ 12 km.

Trajanje hoda: Približno 5-6 sati hoda.

Povratak:  ~ 17.00 h isplovljavanje iz Beloga.

Ručak:  Mogućnost jednostavnog ručka u pansionu Tramuntana . Napomenuti prilikom prijave.

Vodič i prijave:         

Grupa A Dragan Nišler, mob: 098 1873 209This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Grupa B Stjepan Janeković

Opis izleta:                

TRAMUNTANA obuhvaća petinu ukupne površine sjeverne strane otoka Cresa. Sa svojim visokim i strmim obalama od 200 do 300 m, to je kraj s rijetkim naseljima, oskudnom vegetacijom i velikim kraškim pašnjacima, gdje danas slobodno pasu poludivlje ovce. Oaza je to skoro nedirnute divlje prirode. Šumoviti dio Tramuntane nalazi se na sjeveroistoku otoka, čija površina obuhvaća cca 5 ha, koja predstavlja iznimno vrijednu prirodnu baštinu. Ovaj šumoviti dio pretežito čine šume visokih hrastova, grabova i kestenova. Na Tramuntani postoje brojne spilje i jame. U jami Čampari (Banićeva pećina), jedinstvenom speleološkom objektu, kod sela Petrićevi pronađena su četiri kostura smeđog spiljskog medvjeda stara 12.000 godina. To su jedini takvi cjeloviti kosturi u ovom dijelu Europe. Prva poučna eko-staza na otoku Cresu koja vodi područjem Tramuntane, otvorena je 1997. godine. Ima ukupno 20 postaja koje obilježavaju kamene skulpture, a djelo su akademskog kipara Ljube De Karina. Na njima su uklesani stihovi Andra Vida Mihičića, velikog pjesnika, domoljuba i mislioca rođenog u Belom. Na području šume Tramuntane ustanovljena je mreža od sedam poučnih eko-staza. Staze prolaze nekadašnjim putevima što su povezivali sela na području Tramuntane.         

Uz staze se nalaze i brojni labirinti koji su napravljeni u želji da postanu sredstvom ponovne uspostave komunikacije Čovjeka i Duha Prirode. Svaki od labirinata ima svoj naziv i ima svoje značenje.

Tramuntana je danas napuštena, vidljivi su ostaci napuštenih sela i pastirskih stanova. Početkom prošlog stoljeća tu je obitavalo više od 1.500 žitelja, dok ih je danas manje od stotinu.

VAŽNO!!!      Zbog poznate situacije sa Covid-19 OBAVEZNO je korištenje zaštitne maske u zatvorenim prostorima dok se na otvorenom prostoru maske ne moraju nositi.

Oprema: Primjerena odjeća za planinarenje,visoke gojzerice, štapovi, okrepa, dovoljno vode, planinarska, zdrastvena i osobna iskaznica. 

Izlet je na vlastitu odgovornost!!!

U slučaju nepovoljnog vremena izlet se može i otkazati!