Planinarsko društvo Obzova

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Dobrodošli

obzova no bgOvdje možete naći sve informacije vezane uz rad društva, pogledati na kojim smo izletima do sada bili i kako smo se proveli te koji su nam izleti i projekti u planu u budućnosti.

Nadolazeći izlet

 

...uskoro...

Merag - Cres 26.01.14.

Slike Stjepan

Slike Dragan N.

Izlet broj: 121

Datum: nedjelja 26. siječnja 2014.
Mjesto okupljanja: Valbiska u 8:45 h, polazak trajekta u 9:15 h
Staza: Merag-Cres-Merag, ukupno 14 km, ukupni uspon 700 m, trajanje hoda 2+2 =4 h.
Lagano prohodna staza starim šumovitim i kamenitim putem s lijepim vidicima na otok Krk i na grad Cres.
Oprema: odjeća primjerena vremenskim uvjetima, visoke planinarske cipele, hrana i piće iz ruksaka, planinarska, zdravstvena i osobna iskaznica.
Opis ture: Individualno dolazimo do Valbiske, najkasnije do 9 h, parkiramo vozila i pojedinačno nabavljamo karte za Merag, umirovljenici s otočkom adresom u iskaznici imaju besplatni prijevoz na trajektu. Nakon iskrcaja u Mergu oko 10 h krećemo uzbrdo starom stazom prema Cresu kamo stižemo oko 12 h. Kratko razgledavanje grada i oko 13 h slijedi povratak za Merag na trajekt u 15 h.
Oko 16 h posjeta konobi "Pod prevolt" u Milohniću.

Povijest Cresa:
Na mjestu današnjeg grada Cresa nalazila se u prapovijesti gradina, kasnije antička utvrda (Crepsa). Do dolaska Hrvata Cres je nastanjen Liburnima, ali postoje tragovi grčke, rimske i bizantinske nazočnosti. U 9. stoljeću Hrvati gospodare cijelim otokom i uz povremene okupacije, Cres je u sastavu Hrvatske do 1409. godine. Creski statut datira iz 1332. godine. Najznamenitija renesansna creska ličnost iz grada Cresa jest filozof Frane Petrić (*25. travnja 1529, +1597). Do 1797. Cres se nalazi pod vlašću Venecije, od 1805. do 1814. pod okupacijom je Francuske, a nakon toga do 1918. u sastavu Austro-Ugarske. Nakon I. svjetskog rata okupira ga Italija, a nakon propasti fašističkog režima 1943. godine i kraćeg razdoblja hrvatske narodne vlasti, Cres zaposjeda njemačka vojska. U travnju 1945. Cres je konačno oslobođen i reintegriran u Hrvatsku.

Značajne građevine:
Pred glavnim vratima je gradska loža, trijem na vitkim stupovima. Izgrađena je u XVI. stoljeću u renesansnom stilu. Stup sramote se nalazio na pročelju lože. Na srednjem stupu i sada se vide oštećenja od prvih karika, za koje je creska uprava vezivala prijestupnike. U staroj jezgri, na malom trgu, nalazi se župna crkva Sv. Marije Sniježne sa zvonikom. Sagrađena je u XV. stoljeću, a odvojeni zvonik u XVIII. st. na mjestu starijeg. Crkvu su izgradili domaći majstori. Na pročelju crkve nalazi se kamena grupa ”Navještenje”, a u luneti portala reljef Bogorodice iz XV. st. U crkvi se nalazi kasnogotička drvena Pieta (XV. st.), a na glavnom oltaru slika Gospe Snježne, rad C. Dusija iz XIX. st. U posjedu župnog ureda, uz slike iz XV. - XVIII. st., nalazi se i najvrednije slikarsko djelo, poliptih “Sv. Sebastijan sa svecima” Alvisea Vivarinia iz XV. st.

Nedaleko od župne crkve je najstarija gradska crkva Sv. Izidora (sv.Sider- zaštitnik grada) iz XII. stoljeća, s romaničkom apsidom, gotičkim pročeljem i s malim zvonikom na preslicu. Prema tradiciji, bila je to prva župna crkva. Zvono na crkvi iz XIV. st. spada među najstarije na otoku. U unutrašnjosti crkve, na oltaru je kasnogotička drvena skulptura sv. Sidora u sjedećem položaju iz XV. stoljeća. Iz XV. stoljeća su i druge skulpture u drvetu: Bogorodica s djetetom na krilu, sv. Sebastijan i sv. Fabijan, te dijelovi gotičkog oltarnog triptiha. U staroj jezgri i novijem dijelu grada nalaze se i crkvice Sv. Marka, Sv. Jakova, Sv.
Gaetana, Sv. Jurja i Sv. Barbare. U manjim crkvama u gradu i okolici, što su ih gradile bratovštine ističu se dva osnovna arhitektonska tipa, koji su karakteristični za sakralnu arhitekturu cijelog otoka. Jedan je romanički s polukružnom izbočenom apsidom i ravnim stropom u brodu (crkvica Sv.Gaetan, crkvica Sv. Jakov), a drugi je gotički, s kvadratičnom, oltarskom nišom, koja je, kao i brod, nadsvođena šiljastim svodom, crkvica Sv. Marija Magdalena iz 1402. godine, te crkva Sv. Duh, kasnogotička gradnja započeta 1448 godine, a više puta kroz prošlost obnavljana i povećavana.
U luci, vitalnom centru grada, bili su podignuti objekti javne namjene: knežev dvor - pretorij s vijećnicom i uredima (srušen 1854.), gradska loža, arsenal i fontik za žito, te patricijske palače (Petris, Rodinis). Palača Petris-Arsan najstarija je patricijska palača sagrađena u XVI. stoljeću. Izgrađena je u stilu venecijanskih palača s kasnogotičkim i renesansnim arhitektonskim elementima (bifora na zapadnom pročelju). Cresani tu palaču zovu Arsan, jer se na tom mjestu u davna vremena nalazio arsenal. U njoj se rodio poznati renesansni filozof i pisac Franciscus Patritius tj. Petris. Sada je u zgradi Gradski muzej i lapidarij.
Izvan nekadašnjih gradskih zidina nalaze se benediktinski samostan Sv. Petra (XV. st.) i franjevački samostan Sv. Franje s najstarijom jednobrodnom crkvom Sv. Franje iz XIV. stoljeća. Samostan je izgrađen početkom XVI. stoljeća na temeljima samostana iz XIV. stoljeća u stilu kasne gotike i renesanse. U klaustru samostana, nalaze se grobnice i ploče poznatih creskih obitelji, a na istočnom zidu su poprsja poznatih ljudi vezanih za samostan. Manji klaustar je s arkadom i bunarom. Na bunarskom grlu uklesan je najstariji poznati creski gradski grb iz XIV st. - osovljena pantera. U samostanu je
vrijedno arhivsko blago i knjižnica.
Na sjeverozapadnom dijelu grada, na najvišoj točki mletačkog obrambenog sistema, nalazi se Venecijanska kula. Izgrađena je u XVI. stoljeću u stilu visoke renesanse. Jedina je sačuvana od cijelog sistema gradskih bedema i kula što su opasivale gradsku jezgru i luku u veliki četverokutni tlocrt.
Umjetnički i kulturno-povijesni spomenici sabrani su i u nekoliko zbirki u muzeju (prethistorija i antička arheologija, pleterna skulptura, ikone, drvena plastika XV. st. i dr.); u lapidariju (rimski natpisi iz sjev. dijela otoka, srednjovjekovne epigrafike); u župnom uredu (kolekcija slika XV.- XVIII. st.); u franjevačkom samostanu (namještaj XVI.- XVII., gotička plastika, slike, inkunabule, kodeksi); i u samostanu benediktinki.

Muzeji i galerije:
MATTEO-MATE-TEO SOLIS, akademski slikar iz Cresa (*Zadar, 21. 7. 1935.), atelje Melin II. 34, 571-208
CRESKI MUZEJ PALAČA "ARSAN", Ribarska 7, 571-127
MUZEJ SAMOSTANA SVETOG FRANE, Trg sv. Frane 6, 571-217
JOSIP POPE galerija Riva creskih kapetana 20, 091/5583545
LIDIJA SUDAREVIĆ, Melin V. 16, 572-090

Izlet je na vlastitu odgovornost!
Vodič: Stjepan Janeković, tel. 051 220223, mob. 092 1147500
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.