Planinarsko društvo Obzova

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Dobrodošli

obzova no bgOvdje možete naći sve informacije vezane uz rad društva, pogledati na kojim smo izletima do sada bili i kako smo se proveli te koji su nam izleti i projekti u planu u budućnosti.

Nadolazeći izlet

 

...uskoro...

Šatorina 19.10.14.

Slike Dragan 

Slike Stjepan

Štirovača-Dokozina plan-Šatorina 1624 m

- planirani datum: nedjelja 19.10.2014.
- prijevoz busom iz Krka u 7:00 h
- povratak oko 19:00
- lagani ukupni uspon 760 m oko 3 h, od 1060 m na 1624 m
- spust istom stazom oko 2:30 h
- dužina staze tamo i natrag 13 km
 
Štirovača - Šumovita udolina Srednjeg Velebita duga oko 8 km na nadmorskoj visini nešto iznad 1100 m. Također i najzapadniji dolac sa izvorom, mjesto redovitog okupljanja svih planinara pred polazak u Srednji Velebit. Osim izvora i vode, Štirovaču ipak određuje šuma i prekrasne smreke kojima pogoduju ovakve vlažne i mrazne doline. Oko izvora šumarilo se preko 120 godina, a danas je čitava livada kao i šume koje je okružuju (osim s istoka) u granicama Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Do Štirovače se najjednostavnije može doći asfaltiranom cestom iz pravca Krasnog ili Pazarišta. Moguće je doći i s jadranske ceste, asfaltiranom cestom do Alana, a potom makadamskom cestom (9 km) do Mrkvišta (cesta br. 5182), odakle se u dolinu Štirovače treba spustiti 3,5 km dugom asfaltiranom cestom (cesta br. 5126). Uspon može započeti na Štirovači ali ako je na raspolaganju prijevoz, može se nastaviti cestom br. 5126 u smjeru istoka a neposredno prije Jovanovića Padeža dolazi se do smjerokaza prema kojem se treba skrenuti desno na makadamsku cestu. Tu počinju i markacije. 
Preporučuje se pješačenje po makadamskoj cesti oko 15 minuta, a potom se skreće desno na lijepo uređenu planinarsku stazu, koja ulazi u gustu šumu, lagano se uspinje preko području zvanog „Potoci“, koje ne opravdava svoje ime za vrijeme sušnih njeseci, da bi na kraju izišla na Dokozina Plan (veliki travnati proplanak koji je po rubovima obrastao crnogoričnom šumom). Na njoj je smjerokaz za uspon na Šatorinu (1 h 30 minuta) i Ograđenicu (50 minuta), a oba smjerokaza pokazuju isti smjer. Na sljedećem križanju planinarskih puteva treba skrenuti lijevo. I u nastavku uspona radi se o dobro uređenoj, građenoj, nažalost danas zapuštenoj, planinarskoj stazi koja vodi do samog vrha. Vrh je travnat, bez stijena, za lijepog vremena vidici se pružaju od Sjevernog do Južnog Velebita, vidi se i more.
 
Oprema: Primjerena odjeća za planinarenje, gojzerice, štapovi, voda za piće i prehrana iz ruksaka, planinarska, zdravstvena i osobna iskaznica.
 
Izlet je na vlastitu odgovornost!
 
U slučaju lošeg vremena izlet se odgađa!
 
Prijave do 15.10. kod vodiča: Dragan Nišler: 098 1873 209, Stjepan Janeković: 092 114 7500